Povežite se s nama

Medžlisi

U Prijedoru održana centralna svečanost povodo Lejletu-l-mi’radža

Ali isto tako, kada nestena povjerenja u našim zajednicama, našim džematima, kada nestane povjerenje prema našim predvodnicima, budimo ubjeđeni da taj narod ili ta zajednica ubrzano korača ka vlastitoj propasti. 

U Prijedorskom džematu Bišćani je u subotu, 10.2.2024. poslije akšam-namaza održana centralna mevludska svečanost Medžlisa IZ Prijedor povodom obilježavanje Lejletu-l-Miradža.

Prisutne je na samom početku poselamio imam džemata Bišćani Asmir-ef. Bajrektarević, a potom i glavni Imam Medžlisa IZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžić, koji je uputio dobrodošlicu gostu predavaču, imamima i svim džematlijama, te im čestitao što njeguju tradiciju muslimana koja se obilježava preko 500 godina u našoj domovini i kroz Lejletu-l-Miradž.

Izuzetno lijep mevludski program su izveli imami Medžlisa IZ Prijedor, gdje su kroz mevludske spjevove i ilahije donijeli miradžske poruke i univerzalne poruke din-i islama.

Gost predavač je bio mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog. On je govorio o vrijednostima koje je sa sobom donio događaj Isra’ i Mi’radža.

„Poslanikov, a.s., miradž i znamenja koja mu je tom prilikom Gospodar pokazao, usmjerila su Muhammed, a.s., i prvu zajednicu muslimana na određene vrijednosti bez kojih nema uspjeha u jednoj muslimanskoj zajednici, bilo da je riječ o porodici, džematu ili široj zajednici muslimana.“ – poručio je mr. Veladžić.

Poseban fokus u svome obraćanju je stavio na vrijednost povjerenja u zajednici u kojoj živimo i na opasnost koja nam prijeti uslijed gubitka međobnog povjerenja.

„Kada su mušrici s namjerom da ismiju Poslanikovo iskustvo miradža upitali Ebu Bekra da li on vjeruje u istinitost te Poslanikove tvrdnje, on im je kazao: Svjedočim, da ako je to on rekao, da je istinu rekao! Muhammed, a.s., je ukazao na blizinu Sudnjeg dana onda kada nestane povjerenja među ljudima. Sudnji dan podrazumijeva kolektivni nestanku svijeta i stvorenja, ali poruku ovog hadisa možemo kontekstualizirati i na sve segmente našeg života: kada nestane povjerenje u braku, porodici ili jednom kolektivu, oni, sigurno neće biti funkcionalni. Ali isto tako, kada nestena povjerenja u našim zajednicama, našim džematima, kada nestane povjerenje prema našim predvodnicima, budimo ubjeđeni da taj narod ili ta zajednica ubrzano korača ka vlastitoj propasti.  Onako kako su mekkanski mušrici nastojali poljuljati povjerenje Ebu Bekra i ostalih ashaba prema Muhammedu, a.s., i vrijednostima koje je uspostavljao, i naši neprijatelji danas, različitim sredstvima i metodama, nastoje unijeti nepovjerenje i smutnju među nas same, a posebno prema našim institucijama. Kao narod i kao vjernici moramo to prepoznati i i svoji povjerenjem doprinijeti da se očuvaju i ojačaju naše insitucije, a posebno Islamska zajednica, koja nas, uprkos svim našim razlikama sve okuplja u isti saff.“ – zaključio je mr. Veladžić.

S obzirom da je u mubarek noći Lejletu-l-Miradž Poslaniku Muhammedu a.s.propisan namaz ova mubarek noć je prilika da preispitamo svoj odnos prema namazu, stubu vjere, ibadetu koji nas odvraća od svega što je ružno i zabranjeno. – poručeno je sa ovog obilježavanja.

More in Medžlisi