Povežite se s nama

Medžlisi

Vanredna sjednica IO Medžlisa Sanski Most: U fokusu uništavanje vakufske zemlje od firme “Lager” iz Posušja

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most sinoć je održao vanrednu sjednicu na kojoj je glavna tačka dnevnog reda bilo pitanje stanja vakufskih parcela koje su ugrožene nekontrolisanom eksploatacijom uglja koje vrši firma “Lager” iz Posušja.

Sjednici su prisustvovali predsjednici džematskih odbora džemata koji gravitiraju tom području: Fajtovci, Naprelje, Gorice i Skucani Vakuf.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Mirnes Alagić je prisutne informirao o dosadašnjim aktivnostima Medžlisa po pitanju zaštite vakufske imovine, te naglasio da je Medžlis od prvih saznanja da bi vakufske parcele mogle biti ugrožene urgentno reagovao prema predstavnicima spomenute firme skretanjem pažnje na pojam i značenje “vakufa” kao i značaja očuvanja njegove neotuđivosti i nepovredivosti.

Osim toga, članovi Izvršnog odbora Medžlisa su zajedno sa predstavnicima džematâ izišli na teren kako bi se lično uvjerili u stanje vakufskih parcela, te iste na adekvatan način označili.

Konstatovano je da su do sada dvije vakufske parcele u potpunosti uzurpirane eksploatacijom, te da se još najmanje šest parcela nalazi u kritičnom području.

Naime, jedna vakufska parcela je već u potpunosti prekopana, a druga zatrpana otpadom (jalovinom).

Nažalost, umjesto da su se predstavnici firme “Lager” izvinili Islamskoj zajednici za neovlašten ulazak u posjed i uzurpiranje njihove imovine, oni su predstavnike Izvršnog odbora Medžlisa i džematâ prijavili policijskoj upravi zbog obilaska svojih parcela.

Medžlis Islamske zajednice ovaj postupak doživljava kao klasičan čin pritiska i zastrašivanja, što nije zabilježeno u skorijoj povijesti.

– Vjerujemo da je prošlo vrijeme kada se imovina muslimana i Islamske zajednice mogla pod raznim vrstama presije, sile i samovolje uništavati i oduzimati, stoga javno i nedvosmisleno poručujemo da vakufska imovina ne može i neće biti predmet nikakve vrste “kompromisa”, pogotovo prodaje – istakli su iz Medžlisa Sanski Most.

Sve navedeno ukazuje na zabrinjavajući zaključak da nekim ljudima ništa nije “sveto” i da su, zarad vlastitog interesa, spremni gaziti preko tuđih prava zagarantovanih zakonom koji, između ostalog, jasno propisuje obavezu eksploatatora da reguliše pitanje imovinskopravnih odnosa sa vlasnicima prije nego uđe na bilo čije vlasništvo.

Medžlis Islamske zajednice sa svojim džematima izričit je i rezolutan u stavu da je pitanje zaštite vakufske imovine džemata ovog medžlisa najvažnija dužnost i obaveza predstavnika Islamske zajednice, onih koji su preuzeli emanet očuvanja i unaprjeđenja vakufâ i vakufske imovine.

Danas se u sali gradskog kina održava i tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena također ovoj tematici u širem društvenom kontekstu.

Na sjednici će prisustvovati i predstavnici Medžlisa, gdje će se prisutnima obratiti i glavni imam Mirza-ef. Žerić, s osvrtom na zabrinjavajući odnos prema vakufskim dobrima Islamske zajednice od strane firme “Lager” iz Posušja.

(Preporod.info)

More in Medžlisi