Povežite se s nama

Aktuelnosti

Velika Kladuša: Svečano otvorene prostorije Odjela za brak i porodicu i Mrežu mladih

U Sklopu svoje redovne posjete Medžlisu IZ Velika Kladuća, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je svečano otvorio prostorije biblioteke, sale za sastanke i prostorije Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih. Rukovodstvo ovog medžlisa je donijelo odluku da pristupi adaptaciji svojim prostorija za potrebe biblioteke, sastanaka, prostorija Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu, te prostorija za sekretara i pogrebnu djelatnost. U prostorijama nove biblioteke je održan i sastanak imama ovog medžlisa sa muftijom Kudićem i njegovim saradnicima, a poslije sastanka je uslijedilo otvaranje prostorije za žene i mlade u sklopu postojeće zgrade medžlisa.

Pored muftije Kudića i njegovih saradnika, otvorenju je prisustvovao glavni imam mr. Ismet-ef. Mustedanagića i predsjednik IO Medžlisa IZ Velika Kladuša hadži Izet Jušić. Oni su istakli svoje zadovoljstvo što su donijeli odluku i u veoma kratkom periodu investirali značajna sredstva u adaptaciju kompletne zgrade, te da im je posebno značajno da su formirali biblioteku i prostoriju za aktivnosti Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih, te da će i u narednom periodu podržavati svaki vid rada koji ima za cilj okupljanje i rad sa mladima i ženama.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu muallima Amina Makić, zahvalila se rukovodstvu medžlisa na podršci i na otvorenoj saradnji, te naglasila da je kao koordinatorica posebno ponosna na aktivnosti koje sprovodi ovaj odjel. Dan hidžaba, stipendiranje učenika i briga o djeci u potrebi i snabdijevanje djece u školama koji su u stanju socijalne potrebe sa osnovnim materijalom za školu, samo su neki od projekata koje realizira ovaj odjel. Muallima Makić se zahvalila cijenjenom muftiji što im je ukazao čast da otvori prostorije, koje će u velikom olakšati i unaprijediti rad ovog odjela.

Mreža mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša je, također, prepoznatljiva po mnogim projektima. Koordinator mreže prof. Amar Grahović je istakao da su njihove aktivnosti bile fokusirane na projekte osnaživanja mladih u njihovim džematima i uključivanje u vjerski život poput kursa za mujezine koji je završilo 28 polaznika, kurs hifza – učenja Kur’ana napamet, formiranje biblioteka Mreže mladih, obilazak 4 najveća šehidska obilježja za Dan nezavisnosti i serijal ramazanskih poruka mladih kroz 30 epizoda, 30 omladinaca, 30 dana ramazana, ekskurzije, bajramski pokloni za djecu i brojna druženja mladih. On se također zahvalio muftiji Kudiću na prisustvu, a rukovodstvu medžlisa na podršci projektima Mreže mladih, a posebno za podršku otvorenja multifunkcionalnih prostorija koji će biti dodatni stimulans za aktivnosti koje planiraju realizirati.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se u svom obraćanju referisao na rad odjela pri Islamskoj zajednici, iskazao poštovanje i zahvalnost rukovodstvu medžlisa koje prepoznaje rad odjela i čestitao svima na realizaciji ovog projekta.

“Prostor biblioteke i sale za sastanke je prostor koji je bio neophodan za Veliku Kladušu, a ovaj prostor u kojem se nalazimo je, čini mi se, još neophodniji. Čestitam vam na ideji, inicijativi i realizaciji ovog projekta. Mladi kroz Mrežu mladih i žene kroz Odjel za brak i porodicu su velika snaga Islamske zajednice, jer su na terenu pokazali odličnu animaciju ove populacije i realizovali brojne aktivnosti podrške i afirmacije islama i Islamske zajednice u najboljem svjetlu. Čestitam koordinatorici Makić i koordinatoru Grahoviću, a prije toga svakako i glavnom imamu i predsjedniku medžlisa, na svemu što su do sada uradili, te se nadam da će ustrajati na ovim programima. Velika Kladuša ima dobre aktivnosti, mnogo se truda ulaže i dosta inovativnih i korisnih projekata se realizuje zahvaljujući inicijativi i realizaciji upravo ovih ljudi koje sam spomenuo i zahvalio im se.” – poručio je muftija Kudić.


Velika Kladuša: Svečano otvorene prostorije Odjela za brak i porodicu i Mrežu mladih

More in Aktuelnosti