Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na skupu podrške palestinskom narodu u Bihaću

Svoju podršku ovom skupu je pružio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Islamska zajednica je organizirala da se proteklog petka u svim džamijama pročita hutba o podršci narodu Palestine.

U Bihaću su u četvrtak, 26.10.2023. održani protesti podrške za narod u Palestini koji je organizovalo udruženje „Horizont“ i „Pomozi.ba“ uz podršku Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona.

Preko dvije hiljade građana, noseći zastave Palestine, su apelovali na hitni prekid bombardovanja i ubijanja djece i nevinih ljudi u Gazi. Izražavali su svoju podršku narodu koji prolazi gotovo identična iskustva kroz koja su prošli građani Sarajeva, Bihaća i drugih gradova u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. kada su ubijana djeca, starci i žene i kada su civili bili legitimna meta agresora na državu Bosnu i Hercegovinu.

Na skupu su se pored moderatora programa mr. Dijane Begović, obratili prof. dr. Elvira Islamović, redovni profesor na Univerzitetu u Bihaću, Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća. Posebne emocije kod okupljenih građana je izazvalo obraćanje dr. Muhameda Salaha, dugovodišnjeg ljekara u kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ iz Bihaća, koji je porijeklom iz Palestine. Zahvalio se građanima Bosne i Hercegovine koji su bez kalkulacija stali uz Palestinu i narod Palestine, te iskazali svoje suosjećanje sa djecom i civilima koji proživljavaju najteži oblik apartheida.

Iz Pojasa Gaze, okupljenim Bišćanima, telefonom se javio dr. Nasri Iframi, koji je nekad boravio u Bihaću.

„Ogroman je broj ranjenih i poginulih ovdje, nemoguće je objasniti i dočarati, ali u bolnicama je sada više izbjeglica, nego ranjenih, jer jednostavno nemaju gdje. Sve je uništeno, gotovo sve zgrade su uništene. Ja sada pričam s vama iz ruševina. Napadi traju bez prestanka, noć i dan padaju rakete, bombarduju avioni“.

Predsjednik udruženja “Horizont” i koordinator organizacije “Pomozi.ba” za Unsko-sanski kanton Elvir Muslić ističe motive i razloge organizacije ovakvog skupa.

„S obzirom da smo 1201 dan bili pod opsadom, mi Bišćani smo kompetentni da organizujemo ovakav skup. Danas možda nisu bitni govori, niti poruke, koje su upućene sa bine. Najvažnija poruka je ova masovnost, odnosno broj ljudi, koji su se danas okupili ovdje“ – poručio je Muslić

Svoju podršku ovom skupu je pružio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Islamska zajednica je organizirala da se proteklog petka u svim džamijama pročita hutba o podršci narodu Palestine. Pročitana je i poruka reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, koji je pozvao da se hitno mora zaustaviti krvoproliće i ubijanje nevinih u Gazi. Islamska zajednica je organizirala sergiju za pomoć narodu Gaze, a Rijaset Islamske zajednice je izdvoio interventnu hitnu pomoć za civilno stanovništo Palestine.

More in Aktivnosti