Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice Mešihata IZ u Srbiji

– Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima, prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Na svečanoj akademiji koja je održana 30. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru, prisustvovali su najviši zvaničnici Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, te ambasadorima muslimanskih zemalja sa sjedištem u Beogradu.

Reisul-ulema je prilikom svog obraćanja pozvao muslimane ove zemlje da se ujedine oko Mešihata i da postanu jedan džemat i jedinstvena snaga.

Poručio je, također, kako je potrebno da svi urade svoj maksimum, jer samo jedinstveni mogu postići dalji razvoj i unapređenje lokalne sredine, te se suočiti s izazovima koji im idu u susret.

– Pozivam sve muslimane u Srbiji da se okupite oko Mešihata lslamske zajednice, oko muftije Mevluda Dudića i naše uleme, imama i muderisa, oko naših prvaka, oko svojih džamija, i da date lični doprinos i uzmete učešća u svakom dobru kojem budete pozvani. I čuvajte svoje džemate kao svetinje, Allah vas pomogao – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Ocijenivši da je obilježavanje ove godišnjice vrijedno ponosa i zadovoljstva, reisul-ulema je ukazao na obavezu rada i djelovanja u skladu s onim što koristi ljudima i čime je Gospodar zadovoljan.

– Izražavam svoju sreću i radost što smo dočekali ovu godišnjicu. Nadam se da će ih biti još mnogo, da ćemo ih obilježavati u miru i da ćemo na njima govoriti o svojim uspjesima i doprinosima u svemu što koristi ljudima i što naš Uzvišeni Gospodar voli. Molim Uzvišenog Allaha da obilnom nagradom nagradi one koji su pokrenuli ove procese, koji ih vode i koji na bilo koji način učestvuju u njima – poručio je reisul-ulema Kavazović.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Mevlud-ef. Dudić je svoje obraćanje posvetio rahmetli muftiji Muamer-ef. Zukorliću, naglasivši da se sjećanje na njegov lik i djelo konstantno regeneriše.

Uz retrospektivan osvrt na osnivanje Mešihata i izazove sa kojima su se nosili prethodnih godina, muftija Dudić je konstatovao kako se na unapređenju Zajednice radi kontinuirano i predano.

– U konstantnoj smo izgradnji, pa svjedočimo velikim gradilištima na Muškoj medresi u Novom Pazaru, Ženskoj medresi u Sjenici, islamskim centrima u Brodarevu, Tutinu, ali i Novom Sadu i na prostoru cijele države gdje žive naši muslimani i imaju potrebu za infrastrukturom, a u planu je Preševo i Bujanovac. Graditelji smo i time se ponosimo, svjesni da tako budućim generacijama ostavljamo velike vakufe u nasljedstvo, ali ih i podučavamo da budu graditelji mira suživota i tolerancije. Da vole i njeguju svoje, a poštuju tuđe – rekao je muftija Dudić.

Ukazao je na značaj svijesti o preuzetim obavezama i izgrađivanja međusobnog povjerenja među vjernicima.

– Želim da znate da vas Islamska zajednica neće iznevjeriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cijene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unapređivati i dalje razvijati na opću radost muslimana i svih dobrih ljudi – poručio je muftija Dudić.

Na akademiji se obratio i amabsador Palestine u Beogradu, kao i predsjednik Mreže arapskih amabsadora u Beogradu.

More in Aktivnosti