Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Bajramska čestitka muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića


Bajramska čestitka muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, čestitao je ramazanski bajram svim muslimanima i muslimankama, a poruku muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

“Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i shodno hadisu u kojem se kaže da kada bi ljudi znali njegove blagodati poželjeli bi da traje cijelu godinu. Međutim, Uzvišeni Allah iz svoje milosti propisao je post samo jedan mjesec u cijeloj godini dana. To je dovoljno da u njemu osnažimo svoj duhovni vjerski identitet te da u mnogim dunjalučkim izazovima razumijemo najvažnije vrijednosti koje nas obavezuju da o njima razmislimo.

Najveća vrijednost jeste da spoznamo Uzvišenog Gospodara, da se Njemu predamo i da sve što činimo bude u Njegovo ime i za Njegovo zadovoljstvo.
U mjesecu ramazanu naučili smo kako se sustezati od hrane, pića i svih prohtjeva i na taj način razumjeli smo onog ko je potreban i da su među nama najplemenitiji oni koji su najviše svjesni Uzvišenog Boga, a najbolji oni koji najviše pomažu drugima, koji su krjeposni i koji su lijepog morala.

Saznali smo kako se čuvati lošeg govora, manje govoriti a više slušati i da su zadovoljstvo i sreća prisutni samo onda kada ih dijelimo s drugima.

Da li smo doživjeli ramazan vidjet ćemo u narednim mjesecima kada se očekuje od nas da i dalje Kur’an učimo, namaz klanjamo i o bližnjem brinemo.

Drugi dan bajrama je dan šehida u kojem ćemo posjetiti šehitluke i proučiti Fatihu pred njihove duše, svjesni činjenice da je narod koji zaboravi svoje šehide osuđen da mu se ponove iskušenja.

Naka nam dani Bajrama budu u radosti s našim najdražima i da zajedno slijedimo put dobra koji ćemo dijeliti jedni s drugima.

Svim muslimanima od srca čestitam nastupajuće dana Ramazanskog bajrama:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Bajramska cestitka muftije Kudica 01


Bajramska čestitka muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića

More in Muftijstvo bihaćko