Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić posjetio bihaćki džemat Mali Lug


Muftija Kudić posjetio bihaćki džemat Mali Lug

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa saradnicima, posjetio je posljednji dan ramazana džemat Mali Lug, Medžlisu IZ Bihać. Povoda za ovu posjetu je bilo više, a glavni razlog jeste što je džamija u ovom džematu pretrpjela udar groma, što je rezultiralo veću materijalnu štetu i uznemirilo džematlije ovog džemata.

Naime, sa četvrtka na petak, 23. noć ramazana u toku teravih-namaza udario je grom u munaru ove džamije, a potom se udar proširio do kotlovnice koja se nalazi na samom ulazu u džamiju, te je načinjena značajna materijalna šteta na peći za grijanje, ozvučenju, instalacijama i drugim materijalnim dobrima koja su stradala uslijed ovog nemilog događaja. u Pratnji muftije Kudića su bili mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać i Nazif-ef. Horozović, koordinator za medije.

“Došao sam u džemat Mali Lug da izrazim podršku cijenjenom imamu ovog džemata Aldin-ef. Adiloviću i džematlijama, koji su doživjeli pravi šok nakon što je grom udario u munaru ove džamije i prouzrokovao značajna oštećenja na džamiji i u džamiji. I ovaj nam primjer pokazuje koliki je berićet u džematu i zajednici, jer su se naše džematlije u ovom džematu odlično organizirali i dali svoj maksimum da njihova džamija bude u punoj funkciji i da nastave sa svojim redovnim ramazanskim aktivnostima. Zahvaljujem se Gradskoj upravi Bihaća koja je promtno reagovala i nadam se da će dati značajan doprinos u sanaciji štete. Želja mi je, također, bila da obiđem ovaj vrijedni džemat u mjesecu ramazanu. Aldin-ef. Adilović je bio veoma uspješan koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog i posebno mi je drago da imamo ovakvog imama u Islamskoj zajednici, čiju vrijednost potvrđuju i njegove džematlije, pretpostavljeni u Medžlisu IZ Bihać i njegove kolege.” – poručio je muftija Kudić.

Aldin-ef. Adilović je upoznao muftiju Kudića o detaljima nemilog događaja i prenio dosadašnja saznanja o šteti koja je načinjena, iako još nemaju ni preliminarne procjene konačne štete. Ispitivanja su u toku i nadaju se što skorijem okončanju postupka procjene.

“Moram priznati da je bilo jezivo. Slušajući one koji su bili direktni učesnici rata, ovaj udar groma je bio na nivou detonacija uslijed granatiranja, ako ne i jači. Mi smo nastavili sa namazom i niko nije napustio džamiju. Kada smo završili, bez ikakve panike smo napustili džamiju i nakon toga pozvali nadležne službe da provjere situaciju. Ostali smo bez sistema grijanja, ozvučenja, struje i značajna oštećenja su vidljiva na džamiji i munari. Očekujemo snažniju podršku institucija vlasti, kao i naše Islamske zajednice koja, kako smo čuli, neće izostati. Siguran sam da će mnogo dobrih ljudi pomoći u sanaciji štete. Neizmjerno sam zahvalan Gospodaru, koji nas je sačuvao i bez najmanje ogrebotine smo izišli iz džamije. Veliko hvala našem cijenjenom muftiji i njegovim saradnicima, te našem glavnom imamu što su i ovim gestom pokazali brigu o imamu, džematu, džematlijama i vakufskoj imovini.” – istakao je Aldin-ef. Adilović.


Muftija Kudić posjetio bihaćki džemat Mali Lug


  • Click to enlarge image a.jpg

  • Click to enlarge image b.jpg

  • Click to enlarge image c.jpg
  •  
  • More in Muftijstvo bihaćko