Povežite se s nama

Medžlisi

Bihać: Povodom preseljenja heroja Adila Bešića upriličen tradicionalni program “Šehidska dova”

Siguran sam, da svaka supruga šehida, koja je sačuvala svoj moral i koja je podigla jedno dijete, da ne kažem više djece, zaslužuje da joj ustajemo na noge i da je odlikujemo najvišim priznanjima.

Heroj odbrameno-oslobodilačkog rata Adil Bešić je Kozarčanin porijeklom, odrastao u Prijedoru, školovao se u Sarajevu i Beogradu, a život za domovinu položio u Bihaću, gdje mu se pored džamije u džematu Turija – Vrsta nalazi mezar i turbe. Tog 28. novembra 1992. godine, u borbama prsa u prsa, poginuo je tadašnji komandant 2. bataljona 2. bihaćke brigade Adil Bešić. Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata u činu majora Armije R BiH.

Svake godine se 27. novembra organizira program „Šehidska dova“ gdje se u džamiji džemata u kojem se nalazi mezar ovog heroja upriliči prigodan vjerski program. Tako je bilo i ove godine. Program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Bihać, a nadahnuto i patriotskim obolom oplemenjeno predavanje je održao Nezim-ef. Halilović Muderris.

U svojstvu domaćina, prvi se prisutnima obratio Abdo-ef. Rekić, imam džemata Turija-Vrsta, izražavajući dobrodošlicu i iskazujući sreću zbog ovog programa i ovakve prigode.

„Šehidskom dovom pamtimo cijenu slobode koju danas uživamo i sjećamo se naših šehida, gazija i heroja. Šehidskom dovom molimo Allaha, dž.š., za mir u našoj domovini i mir za svakog čovjeka u njoj. Večeras su naše dove za mir i slobodu našoj braći u Gazi. Svima se iskreno zahvaljujem što ste večeras u džamiji, pored koje se nalazi turbe jednog od najvećih sinova naše domovine, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića. 31. godišnjicu njegove pogibije obilježavamo učeći dovu Gospodaru za njega i sve naše šehide.“ – kazao je u svom obraćanju efendija Rekić.

Zahvalivši se imamu i džematskom odboru na organizaciji ove svečanosti, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je istakao da je zadovoljan odnosom kojeg naš narod često pokazuje prema herojima i šehidima, te se osvrnuo na obaveza današnjih generacija prema domovini Bosni i Hercegovini.

„Ja vjerujem da ćemo, ako Bog da, na temeljima slobode, pravde, pravičnosti i prosperiteta unutar naše društvene zajednice i mi nastaviti sa razvijanjem naše domovine Bosne i Hercegovine, svako u svojoj zoni odgovornosti. Na takav način ispunjavamo onaj emanet kojeg su nam iza sebe ostavili naši šehidi.“ – poručio je glavni imam Ćehić.

Nezim-ef. Halilović Muderris je u svom predavanju govorio o nekoliko važnih tema, ističući značaj Armije R BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine u odbrani domovine i zaslugama boraca i šehida za našu današnju slobodu. Govorio je o tekovinama odbrambeno-oslobodilačkog rata, a nije propustio da se zahvali Krajišnicima koji su pokazali nebrojeno puta koliko Bosna i Hercegovina znači za ovaj dio naše domovine.

„I svaki put kada govorimo o našem herojstvu i našem herojskom otporu u toku oružane agresije na našu zemlju, možemo reći da je naš otpor bio pun kerameta, tj. onih događaja koje mi racionalno ne možemo nikako objasniti. Vi koji ste bili pripadnici Armije R BiH i MUP R BiH, u herojskoj Krajini, pripadnici V i VII korpusa, Vi ste svjedoci mirisa šehidske krvi i mnogih nadnaravnih pojava kojima ste svjedočili. Vi ste istinski heroji naše domovine Bosne i Hercegovine. Mi Bošnjaci u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine uvijek s ponosom ističemo hrabrost i odvažnost naših Krajišnika u odbrani naše domovine.“ – poručio je Muderris.

U nizu obaveza na koje je podsjetio, Muderris je govorio o našoj obavezi kao narodu da iskažemo veliko poštovanje prema suprugama šehida.

„Našu domovinu Bosnu i Hercegovinu oplemenjuju i uzdasi i suze supruga naših šehida. Kada se vratimo unazad i vidimo koliko su naši saborci šehidi imali godina kada su postigli šehadet i otišli sa ovog svijeta. To su bili veoma mladi ljudi, a iza njih su ostale mlade supruga i djeca koja ih nisu zapamtila. One su svojoj djeci bile i babo i majka. I onda kada su zakazali mehanizmi vlasti i kada smo zakazali i mi kao saborci, one su podizale, školovale i odgajale svoju djecu.

Pogotovo znajući s kakvim izazovima se susreću oba roditelja koja odgajaju svoju djecu, u ovom slučaju, te žene su bile toj djeci sve.“ – rekao je Nezim-ef. Halilović Muderris.

Pored nabrojanih, prisutni su bili i rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović, gradonačelnik Bihaća mr. Elvedin Sedić, ministar za pitanja boraca u Vladi USK Esad Bašagić, brojni predstavnici boračih organizacija, imami, profesori i veliki broj džematlija iz svih krajiških džemata.

Na kraju programa glavni imam Mensur-ef. Ćehić u kojoj je proučio dovu u kojoj je od Gospodara molio da posebnim blagoslovom blagoslovi devet bosanskih heroja oslobodilačkog rata, a da posebnu počasti ukaže šehidu i heroju Adilu Bešiću, a nas žive pomogne da gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

More in Medžlisi