Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Bosanski Petrovac: Održana svečanost hatme za žene

Gradska džamija u Bosanskom Petrovcu je bila domaćin prve hatme za žene u ovom medžlisu. Dvanaest žena je pred svojoj muallimom Vanesom Hodžić – Hromadžić proučilo cijeli Kur’an napamet. Četiri žene su naučile i sufaru kod iste muallime, a ostale su prethodno naučile sufaru i učile u Kur’anu.

Početno ašere na početku programa proučio je Mirzet-ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac, koji se nakon kratkog uvoda moderatorice programa kratko i obratio. On se zahvalio koordinatorici Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Vanesi Hodžić – Hromadžić, koja ulaže krajnji napor da ženama u ovom gradu pruži punu podršku, a pogotovo kada je u pitanju vjerska naobrazba. Čestitao je polaznicama Kur’an kursa koje su završile hatmu i koje veoma kvalitetno uče u Kur’anu Časnom.

Najuzbudljiviji dio programa je svakako predstavljanje samim kandidatkinja za hatmu. Svaka od njih je proučila po jedan odlomak iz Kur’ana Časnog. Pored lijepog i tečnog učenja kandidatkinja, svojim lijepim učenjem ilahija ovu svečanost su uljepšale Sabaheta Mustafić i Amina Kerkez, a svojim recitalima i ovako lijep program je uljepšala Merjem Spahić.

Posebnu pažnju i priznanje Odjelu za brak i porodicu, te svršenicima hatme je svojim prisustvom ukazala mr. Šuhra Terzić, kordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog. Obraćajući se prisutnima u Gradskoj džamiji, mr. Terzić je čestitala ženama koje su položile hatme, ali i kordinatorici Odjela za brak i porodicu g-đi Hodžić – Hromadžić na izvanrednim rezultatima koje postiže ovaj Odjel. Ona je govorila o važnosti čovjekove veze sa Kur’anom i istakla brojne prednosi onih koji uče Kur’an i koji se na dnevnoj bazi druže sa Božijom knjigom. Također, naglasila je vrijednosti učenja, proučavanja, razumijevanja i praktikovanja Kur’anskih načela u vlastitom životu.Iskoristila je priliku i pozvala sve prisutne kojima se još nije ukazala prilika da nauče Kur’ansko pismo da ne oklijevaju i ne odgađaju sa ovim lijepim i hajirli poslom.

Po završetku svečanosti, svršenicima hatmi su uručene diplome u ime Odjela za brak i porodicu, a diplome je uručila mr. Šuhra Terzić.

More in Odjel za brak i porodicu