Povežite se s nama

Aktuelnosti

Dan dječije radosti kroz doček mjeseca ramazana u medžlisima Muftijstva bihaćkogDan dječije radosti kroz doček mjeseca ramazana u medžlisima Muftijstva bihaćkog

Djeca u Bihaću ovogodišnji ramazan su ponovo dočekala formiranjem željno iščekivanog ramazanskog vozića. Nakon pauze zbog pandemije četvrti po redu vozić je ove godine opet zablistao ulicama Bihaća. Posebnu pažnju djeca su privukla dosjetljivim i kreativnim porukama na transparentima kojima su izrazila radost zbog ramazana, posta, sehura i iftara.

Duga nepregledna kolona djece uz pratnju roditelja, rodbine, prijatelja i svih onih koji su se radovali ovom događaju prošetala se od džamije Fethije do Gradske džamije. Ramazanski vozić se privremeno zaustavio na stepenicama Gradske džamije i sva djeca su gromoglasno izvela njima dobro poznatu ilahiju Ramazan, ramazan, treba postit svaki dan. Prvom zajedničkom izvedbom izmamili su osmijehe i posebnu sreću svim prisutnima.

Svečani program u džamiji u potpunosti je izveo dječiji hor „Iskrice“ izvođenjem ilahija te prigodnih recitala a u nekim dijelovima i sa performansom.

Ramazanski vozić je upriličen i u Cazinu, gdje je ramazanske paketiće podijelio i sa djecom se družio poznati bh umjetnik Latif Močević, gdje je održao koncert zajedno sa Mravkom Travko. Djeca su nakon okupljanja u džamiji džemata “Stara medresa” preuzeli poklone koje su dijelili po ulicama Grada Cazina.

I u Velikoj Kladuši ramazanski vozić sa djecom ovog grada je prošetao od Gradske džamije ulicama Velike Kladuše, gdje su djeca nosila rekvizite, kao i balone. Uručeni su im prigodni pokloni.

U Bužimu je u Domu kulture upriličen program za oko pet stotina mališana, na čijem početku je ašere proučila Nudžejma Duranović, koja je bila pobjednica ovogodišnjeg mektepskog takmičenja na nivou medzlisa. Djeca iz džemata su izvodili prigodne ilahije, a posebne emocije je izazvao nastup malog hora koji su izveli ilahiju “Džennetska hurija”, koju inače izvodi bužimski hor “Gazija”.

U Bosanskoj Krupi, Medžlis IZ u saradnji sa Drugom osnovnom školom su snimili prigodan ramazanski spot na obalama rijeke Une u ovom gradu i tako svoje vršnjake obradovali ovim lijepim poklonom. Preko pedeset mališana je učeći ilahiju “Ramazan”, usklađene odjeće i lijepih osmjeha, najavili dolazak ovog blagoslovljenog mjeseca.

Mališani u Kozarcu gdje su dječica od 4 do 14 godina imali su priliku učestvovati noseći balone i defileom od Šehdiskog mezarja u Kamičanima do Mutničke džamije izraziti na svojstven način dobrodošlicu mjesecu ramazanu. Njima se obratio glavni imam hafiz mr. Amir-ef. Mahić, a studenti i članovi Mreže mladih su izveli prigodan program.

Odjel za brak i porodicu i Mreža mladih su bili posebno angažovani na ovom projektu za koju je trebalo mnogo truda i pripreme i zbog toga su zavrijedili veliko poštovanje i hajir dovu.Dan dječije radosti kroz doček mjeseca ramazana u medžlisima Muftijstva bihaćkog

More in Aktuelnosti