Povežite se s nama

Aktuelnosti

U Sanskom Mostu proučena hafiska dova hafizu Ajdinu HalilićuU Sanskom Mostu proučena hafiska dova hafizu Ajdinu Haliliću

U Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu danas je proučena hafiska dova hafizu Ajdinu Haliliću koji je učenje hifza okončao 9. februara ove godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici organizacionih jedinica i obrazovnih ustanova Islamske zajednice, brojni hafizi i imami, rodbina, prijatelji i džematlije.

Na početku svečanosti hafiske dove kojom je moderirala Lejla Šupuk prisutnima se obratio glavni imam Mirza-ef. Žerić koji je u svojstvu domaćina poselamio goste.

“Danas su sretni svi uposlenici Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, svi Sanjani i svi muslimani domovine jer smo bogatiji za još jednog hafiza. Posebno su sretni i ponosni roditelji hafiza Ajdina. Prema hadisu Muhammeda a.s., roditelji svih hafiza će imati posebne počasti jer su vodili brigu o njima i usmjerevali ih na pravi put. Hvala Allahu pa je prošlo vrijeme kada su Kur’ani predstavljali isključivo ukras na našim vitrinama. Danas imamo mnogo učača koji danonoćno bdiju nad ajetima, uče ih sa strahopoštovanjem i oni su, siguran sam, garancija opstanka našeg naroda i države” – kazao je efendija Žerić.

Nakon učenja Kur’ana od strane 14 prisutnih hafiza uslijedilo je obraćanje muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića. On je prvenstveno ukazao na trud kojeg hafiz i muhafiz ulože na putu hifza Kur’ana.

Prema nekim podacima, hafiz i muhafiz se tokom procesa hifza Kur’ana sastaju više od 600 puta. Dok je hafiz Ajdin bio učenik medrese, mi smo kao profesori na osnovu njegovog ponašanja govorili da će od njega biti nešto na što ćemo biti ponosni. Danas svjedočimo jednom dijelu tog nečega. Drago mi je vidjeti ponos i radost u pogledima roditelja. Zamislimo kolika će tek čast biti na Sudnjem danu. Uz čast, hafizi imaju i veliku odgovornost. Prvenstveno, važno je čuvati iskren nijet. Uz to, njegovati vlastitu blagost i nježnost koju je dobio od Kur’ana. Potom, čuvati predanost Kur’anu koja se treba vidjeti u svakodnevnici, njegovom hodu, držanju i govoru.” – poručio je muftija Kudić.

Hafiz Halilić je proučio posljednje sure iz Kur’ana, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hafiz Špendi Fidani. Hafisku Diplomu hafizu Haliliću uručio je izaslanik reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini, direktor Behram-begove medrese u Tuzli dr. Ahmed Hatunić

“Ovo su svečani i važni trenuci za Zajednicu koja, hvala Bogu, pridaje veliku važnost hifzu Kur’ana. Prošle su 144 godine od vremena kada je pismenost podrazumijevala i onu kur’ansku, to jeste da je svaki pojedinac koji bi naučio čitati i pisati, bio i osnovno kur’anski obrazovan. Neko je tada pokušao ugasiti svjetlo Kur’ana koje je nekad tinjalo, sijalo jače ili slabije, ali nikad se nije gasilo. Ta odluka nas je usporila na putu vezivanja za Kur’an, ali nas nije zaustavila. Trudit ćemo se da svako naše dijete zna učiti u Kur’anu, te na taj način sija njegovim svjetlom. Vjerujemo da ćemo biti svjedocima još većeg broja pojedinaca u hafiskim halkama.” – istakao je dr. Hatunić.

Iz biografije hafiza Ajdina Halilića

Hfz. Ajdin Halilić, sin Suvada i Feride, rođen je 26.02.1998. god. u Mechernichu – SR Njemačka. Svoje porijeklo vodi iz Lišnje pored Prnjavora. Svoje prve spoznaje o vjeri u formalnom smislu stiče kroz pohađanje mekteba u džematu Zdena, kod svog imama Osman-ef. Hasanbegovića. Osnovnoškolsko obrazovanje završio je Sanskom Mostu, nakon kojeg upisuje medresu Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu, koju 2016. godine završava odličnim uspjehom. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu je završio 2020. godine uz priznanje „Srebrena značka“ Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je u procesu izrade master teze na pomenutom fakultetu. Govori njemački, arapski i engleski jezik.

Tekst uz korekciju: Preporod.info

Fotografije: muftijstvobihacko.baU Sanskom Mostu proučena hafiska dova hafizu Ajdinu Haliliću

More in Aktuelnosti