Povežite se s nama

Mreža mladih

Druženje članova Mreže mladih iz Bihaća sa mladima iz Zagreba, Ljubljane i Graca

Džemat Bošnjak u Gracu je bila druga destinacija, gdje je musafire iz Bihaća dočekao hafiz Ahmed-ef. Hašić, drugi imam džemata i koordinator Mreže mladih u ovom gradu.

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać su proteklog vikenda posjetili mreže mladih u Zagrebu, Lubljani i Gracu. Dočekali su ih koordinatori i članovi Mreže mladih, gdje su proveli veoma ugodno vrijeme i družili se uz dukaciju, zabavu međusobno učvršćujući prijateljske veze.

„Prije svega, hvala Allahu na blagodatima koje nam je podario. Uz Njegovu pomoć smo otputovali u u Zagreb, Ljubljanu i Graz, gdje su nas naši domaćini dočekali na najljepši mogući način, te smo im mi na tome neizmjerno zahvalni. Svakako da ove grupe mladih ljudi vežu posebne veze, jer oni u svojim zajednicama čuvaju islam i islamske vrijednosti kroz svoje aktivnosti, projekte i samo djelovanje kroz Mrežu mladih.“ – naglasio je Haris-ef. Dedić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać.

U Islamskom centru u Zagrebu su boravili kao gosti Omladinskog kluba pri Islamskoj zajednici, gdje su se upoznali sa radom i aktivnostima, obišli Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajilović“ u Zagrebu, te su obišli učionice u kojima se odvijala mektebska nastava. Haris-ef. Dedić je bivši učenik medrese u Zagrebu, pa je s toga čestitao rukovodstvu omladinskog kruga i imamima na značajnim iskoracima koje su napravljene u proteklom periodu, te ih pozvao u uzvratnu posjetu Bihaću i Krajini.

Džemat Bošnjak u Gracu je bila druga destinacija, gdje je musafire iz Bihaća dočekao hafiz Ahmed-ef. Hašić, drugi imam džemata i koordinator Mreže mladih u ovom gradu. Prezentaciju aktivnosti ovog džemata je predstavio vrijedni član ovog džemata i zamjenik predsjednika g. Edvad Felić porijeklom iz Bihaća. S njima smo obišli mesdžid njihovog džemata, tradicionalnu bosansku sobu, biblioteku, kancelarije, salu za sastanke i ostale prostorije koje se nalaze u objektu. Nakon toga je uslijedilo druženje gdje su se obratili članovi rukovodstva džemata Bošnjak i članovi Mreže mladih iz Graca i Bihaća. Na druženje su se priključili i grupa članova Mreže mladih iz Linza.

„Impresionirani smo onim što smo vidjeli u Gracu. Mi u Bosni često nemamo predstavu o kvaliteti vjerskog života u Zapadnoj Evropi. Odgovorno tvrdim da bi aktivnostima džemata Bošnjak mogli pozavidjeti brojni veoma uspješni džemati u domovini. Zahvalan sam im svima, posebno hafizu Hašiću na izvrsnom gostoprimstvu i čestitam mu na aktivnostima koje realizuje!“ – poručio je efendija Dedić.

Nakon predstavljanja, omladinci su imali priliku da učestvuju u dva kviza. Prvi je bio islamski kviz kojeg su pripremili članovi Mreže mladih džemata “Bošnjak” a drugi kviz je bio kviz tradicionalnih krajiških izraza koji su pripremili članovi Mreže mladih MIZ Bihać.

Sljedeće jutro, nakon doručka, članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać su posjetili Ljubljanu, gdje ih je dočekao hafiz Ahmed-ef. Alili, imam Islamskog centra u Ljubljani. Poslije ručka i podne namaza, obišli su impozantni kompleks Islamskog kulturnog centra uključujući biblioteku Islamskog centra u Ljubljani, te je upriličeno druženje sa mladima koji djeluju pri Islamskom centru u Ljubljani.

More in Mreža mladih