Povežite se s nama

Islamska zajednica

Džemat Lubarda u Bužimu domaćin mevludske svečanosti Uprave za vjerske poslove

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i Medžlisom IZ Bužim je upriličila mevludsku svečanost u džematu Lubarda. Ova uprava je u toku mjeseca rebi’u-l-evvela ove godine, u svakom muftijstvu organizirala po jednu mevludsku svečanost i time iskazala poštovanje i zahvalnost džematima u cijeloj našoj domovini.

Na samom početku se obratio imam džemata Lubarda Hamdija-ef. Nesimović, te se zahvalio rukovodstvu Uprave, Muftijstva i Medžlisa što su odabrali ovaj džemat za domaćina ove posebne svečanosti.

„U dopisu kojeg smo dobili stoji da je ovaj mevlud podrška zaslužnim džematima i pojedincima, te da je džemat Lubarda i cijeli Bužim poznat po patriotizmu i brizi za porodicu. Ja bih dodao i to da su poznati i po podršci Islamskoj zajednici. Ovaj skup večeras je poziv da razgalimo naše duše i da se okupimo oko Allahove riječi i da iz toga crpimo našu snagu s kojom ćemo se oduprijeti svakoj negativnoj tendenciji koja odluči nasrnuti na nas i naše vrijednosti.“ – poručio je efendija Nesimović.

Izraze dobrodošlice je uputio i glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević, koji se također zahvalio rukovodstvu Uprave i Muftijstva koji su čast domaćinstva ovom posebnom događaju povjerili Medžlisu IZ Bužim. On se također zahvalio imamu džemata Lubarda i džematlijama, koji svojim djelima rangiraju ovaj džemat u sami vrh po svojoj organizaciji, aktivnostima i djelovanju.

Izuzetno nadahnut, sadržajan i kvalitetan mevludski program su izveli članovi akademskog hora Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, a naraciju o Bosni, patriotizmu i porodici je čitao Vehid-ef. Arnaut, voditelj Ureda za zekat pri Upravi za vjerske poslove.

U sklopu mevludskog programa, izuzetno nadahnutu mevludsku besjedu je kazivao Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove. On je istakao značaj patriotizma i porodice, kao dva snažna stuba u izgradnji države Bosne i Hercegovine i očuvanju islamskih vrijednosti u njoj.

„Brojni su primjeri fascinirajuće hrabrosti naših majki i sestara. Narodna izreka kaže: „Sokolica sokolove rađa, crna vrana sokole ne koti“ tako i ovdje u ovoj našoj Krajini i našoj domovini moramo odati priznanje našim majkama i sestrama koji birano ulaze u brak i formiraju porodicu i potom rađaju junake koji staju na bedem odbrane ljudskih vrijednosti. Oni koji misle uspostaviti ono što je neprimjereno za ljudski rod, neka znaju da su sigurno na gubitku, jer je uzvišeni Allah te osnovne ljudske vrijednosti posadio u ljudsko biće, u čistu dušu. Tijelo je prašina, iz zemlje nastao i njemu se vraća, ali čista duša je Božanski dar koju uzvišeni Allah stavlja u to ljudsko biće i ona je čista i oplemenja svim vrijednostima. Mi večeras okupljeni na ovom blagoslovljenom mjestu i blagoslovljenim povodom, trebamo biti svjesni da u sebi nosimo Allahov dar, čistu dušu i moramo se prema njoj odgovorno ponijeti.“ – poručio je direktor Smajlović.

Na kraju programa, direktor Uprave je dodijelo priznanje džematskom odboru džematu Lubarda kojeg je preuzeo član prof.  Amir Sijamhodžić, a voditelj Odjela za zekat je imamu ovog džemata Hamdiji-ef. Nesimoviću uručio set knjiga vrijednih izdanja izdavačke kuće Islamske zajednice „El-Kalem“.  

Dovu je proučio izalanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić.


Džemat Lubarda u Bužimu domaćin mevludske svečanosti Uprave za vjerske poslove


 • Click to enlarge image 01 Imami na mevludu u džematu Lubarda.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0737.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0740.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0741.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0745.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0755.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0773.JPG

 • Click to enlarge image DSC_0787.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0398.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0402.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0412.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0418.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0419.JPG

 • Click to enlarge image MFT_0420.JPG
 •  
 • More in Islamska zajednica