Povežite se s nama

Aktuelnosti

Grad Bosanska Krupa prvi vakif budućeg Islamskog centra u ovom gradu

Medžlis IZ Bosanska Krupa već duže vrijeme planira adekvatno rješavanje sjedišta medžlisa i izgradnju Islamskog kultunog centra u ovom gradu. Nakon brojnih priprema koje su bile nužne, rukovodstvo ovog medžlisa je najavilo početak prikupljanja sredstava i početak projekta izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra u Bosanskoj Krupi. Oni su gradonačelniku Bosanske Krupe Arminu Halitoviću predstavili projekat Islamskog kulturnog centra, a gradonačelnik je potvrdio da će prvi vakif ovog centra biti Grad Bosanska Krupa i gradonačelnik lično, što je posebno ohrabrilo rukovodstvo medžlisa.

„Već duže vrijeme, Grad Bosanska Krupa postaje poželjna turistička i privrednna destinacija i potreban joj je dodatni sadržaj kojeg mi možemo ponuditi. Islamska zajednica se u proteklom periodu bavila izgradnjom infrastrukture u džematima, te je došlo vrijeme da u našem gradu imamo adekvatan prostor za aktivnosti koje realizujemo i koje planiramo realizirati. Budući objekat će sadržavat potreban prostor za realizaciju aktivnosti Odjela za brak i porodicu, Mreže mladih, Škola hifza, sala za sastanke i edukacije, sjedište Medžlisa i drugi važan sadržaj koji nam je prijeko potreban u našem gradu. Iznimno sam zahvalan gradonačelniku Halitoviću, koji pruža nesebičnu podršku svim dobrim projektima u našem gradu, te smo sretni što i Islamska zajednica u svome radu ima podršku prvog čovjeka grada. Naš muftija, naši džemati i džematlije su nam u raznim navratima iskazali maksimalnu podršku i nadam se da ćemo, uz Božiju pomoć, doći do cilja vrlo brzo i na kvalitetan način.“ – izjavio je Muhamed-ef. Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa.

Predsjednik Medžlisa IZ Bosanska Krupa mr. Amir Mehić ističe da je zadovoljan ishodom sastanka sa gradonačelnikom, te pojašnjava o kakvom objektu je riječ.

„Izvršni odbor Medžlisa IZ Bosanska Krupa je donio odluku o pokretanju aktivnosti za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Bosanskoj Krupi. Glavni imam i moja malenkost su zaduženi da sa saradnicima pripremimo sve što je neophodno kako bi krenuli sa prikupljanjem sredstava i početkom izgradnje ovog objekta. Trenutno je u završnoj fazi izrada idejnog rješenja, te će do početka mjeseca ramazana biti spremna maketa objekta. U završnoj fazi su pripreme oko kupovine zemljišta na kojem će biti smješten budući Islamski centar. Hvala našem gradonačelniku što nas podržava i zahvalni smo mu zbog njegovog vakufa i donacije Grada Bosanska Krupa.“ – poručio je Mehić.

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović je ponovio da će svi projekti koji imaju za cilj da poboljšaju standard građana Bosanske Krupe i unaprijede rad organizacija dobiti njegovu podršku i podršku grada na čijem je čelu.

„Bosanska Krupa je tokom posljednje agresije bila u cjelosti srušen grad. Trebalo je dosta vremena, sredstava, energije i elana da se pokušamo vratiti i uspjeli smo, hvala Bogu. Sada gradimo i pravimo pretpostavke za bolji i kvalitetniji život u našem gradu. Islamska zajednica je važna organizacija i za nas Bošnjake od vitalnog značaja. Nastojat ćemo dati podršku i u ovom projektu, jer novi objekat u užem dijelu grada znači ljepša Bosanska Krupa, nova radna mjesta i aktivniji društveni život. Od početka ideje sam uključen u osmišljavanje ovog projekta i ovom prilikom sam uručio donaciju grada Bosanska Krupa u iznosu od 50.000 KM i bićemo im podrška i lično kako bi naš grad dobio još jedan reprezentativan objekat, a Islamska zajednica nove mogućnosti djelovanja.“ – rekao je gradonačelnik Halitović.


Grad Bosanska Krupa prvi vakif budućeg Islamskog centra u ovom gradu

More in Aktuelnosti