Povežite se s nama

Genocid u Prijedoru

Hutba muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića u povodu kolektivne dženaze u Prijedoru

Povodom 23, kolektivne dženaze, koja će se klanjati u Prijedoru 20.7.2019. godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u džamiji Fethija u Bihaću održao hutbu, a koju prenosimo u cjelosti.

Hvala Allahu, koji nas je na pravi put izveo, jer mi ne bismo bili na pravom putu da nas Allah nije uputio. Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, donosioca radosne vijesti da se u Allaha i Poslanika Njegovog vjeruje.

Draga braćo, cijenjene džematlije!

U subotu, 20. jula ove godine, tj., sutra, bit će klanjana dženaza-namaz za 86 nevino ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Ovom hutbom sjećamo se svih ubijenih muslimana i muslimanki – ljudi, žena i djece, koja nikome nisu zlo učinili. Samo u općini Prijedor ubijeno je 3.176 osoba. U jutarnjim satima iz svojih kuća odvedeni su na stratišta, gdje su u unaprijed isplaniranom pohodu osuđeni na smrt. Planirani zločin počeo je s masovnim ubistvima, zatim masovnom internacijom u logore, potom nasilnom deportacijom, uništenjem kulturnih spomenika i džamija i na kraju uništenjem dokaza o počinjenom zločinu.
20. juli predstavlja simbol stradanja Bošnjaka na području Prijedora, Kozarca i Bosanske krajine. Kao i druga stratišta, tako nam i ovo govori sljedeće: prvo, da su Bošnjaci po svojoj prirodi miroljubiv i dobronamjeran narod, a nekad i previše; drugo, to što su oni dobronamjerni ne garantira da će i drugi uzvratiti istom mjerom. Ta neprijateljska, zločinačka i planirana akcija imala je za cilj uništenje muslimanskog stanovništva i potiranje svakog traga o njima. Allah, dž.š, u Kur’anu kaže:
ودوا ما عنتم قد بدت البغضاء من افواههم وما تخفى صدورهم اكبر
„Jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa.“ (Ali-Imran, 118. ajet)

U Bosamskoj krajini tog ljeta 1992. godine desio se neviđeni zločin. Zločincima je bilo svejedno da li su u pitanju muškarci ili žene, djeca ili odrasli, idu li u džamiju ili ne idu.
Nedužni muslimani i muslimanke, bez obzira na dob i spol, ubijeni su na pragovima svojih kuca, ali i na mjestima masovnih grobnica. Tih je dana po putevima krv kapala pa čak i tekla iz kamiona koji su prevozili ubijene Bošnjake.
Samo u jednom danu ubijeno je na desetine intelektualaca Prijedora, uglednih ljudi, profesora, liječnika, sudija, imama i drugih.
Ovaj zločin bi trebao u srce dirnuti svakog humanog čovjeka. Nevino ubijene osobe zaslužuju da se s poštovanjem govori o njima. Svaki drukčiji pristup je barbarstvo. Žrtve čekaju da se o njima progovori, da im se klanja dženaza i zatraži halal.
Negirati zločin je ravno zločinu. Gore od genocida je istrajavati na tome da se nije desio genocid. Oni vrijeđaju žrtve, ali štetu prave i sebi, jer kako god nisu mogli sakririti Tomašicu ispod brda zemlje koju su donijeli, isto tako neće sakriti ni istinu s brdima njihove laži. Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:

وَقُلۡ جَاۤءَ ٱلۡحَقُّ وَزَهَقَ ٱلۡبَـٰطِلُۚ إِنَّ ٱلۡبَـٰطِلَ كَانَ زَهُوقًا

I reci: “Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!” (Sura El-Isrāʾ, 81. Ajet)

Danas, poslije svih zločina, za porodice žrtava najveća je sreća kada pronađu i identificiraju tijelo ili dio tijela svojih najmilijih. Porodice koje traže svoje najmilije bile su uvijek u nadi, ali i u strahu. U nadi da će konačno naći svoje najmilije, ali i u strahu kako se suočiti i uvijek iznova proživljavati smrt svojih najmilijih. Zato je neko dobro rekao da smo u Bosni ubijeni po nekolko puta.

Islamska zajednica nastoji izgraditi kulturu sjećanja na stradanje Bošnjaka širom BiH, pa je u tom smislu Vijeće muftija donijelo fetvu o proglašenju područja Prijedora i dolinu rijeke Sane šehitlucima, područjem najtežih zločina s elementima radnji učinjenja genocida.

Kao takvi proglašeni su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu Islamske zajednice Kozarac; Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa Islamske zajednice Prijedor; Vrhpolje u Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most; Biljani i Pudin Han na području Medžlisa Islamske zajednice Ključ, te Blagaj Japra na području Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi.
Prema tekstu fetve, ovi šehitluci imaju trajno svoj hurmet, tj.poštovanje s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.
Pozivamo vas da prisustvujete šehidskoj dženazi sutra u Prijedoru, u 09:00.

Molim Allaha Milostivog da mi budemo generacija koja će imati sjećanje na sve naše šehide, da budemo generacija koja će učiti na greškama i koja će sljedeće generacije odgajati u najboljem svjetlu.
Neka nas Uzvišeni Allah čuva i ukaže na Pravi put.

More in Genocid u Prijedoru