Povežite se s nama

Hutbe

Hutba muftije Kudića: Svršenici Medrese primjer plodova vakufa

Allah, dž.š., nas poziva da se ljudima obraćamo na lijep način, da budemo strpljivi, da se pokorimo Njegovoj odredbi, strpljivo čekajući i znati da je potrebno vrijeme da bi mladi mjesec postao puni.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas u Gradskoj džamiji u Bihaću održao hutbu povodom 10. aprila, Dana vakifa i Dana Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”. Hutba je pročitana i u svim džamijama muftijstva bihaćkog. Hutbu muftije Kudića prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu, Koji nas je na pravi put izveo, jer mi ne bismo bili na pravome putu da nas On nije uputio i neka je salavat na Njegovog poslanika Muhammeda, a.s., donosioca radosne vijesti, onoga koji opominje i upućuje da se u Allaha i Poslanika Njegova vjeruje.

Draga i poštovana braćo!

Svakog proljeća, u mjesecu aprilu, sjećamo se naših vakifa koji su nesebično uvakufili svoju imovinu da bi se ideja o izgradnji Cazinske medrese, kao jedine medrese na području Bihaćkog muftijstva, mogla realizirati. U ovoj plemenitoj akciji učestvovali su mnogi muslimani s područja našeg muftijstva. Zahvaljujući našim vakifima, danas na području Krajine imamo dvije značajne obrazovne ustanove: medresu i Islamski pedagoški fakultet, koje omogućavaju da se naša omladina  obrazuje u okvirima islama i lijepog odgoja.

U suri El-Beqara, koja je objavljena nakon što je Poslanik učinio hidžru, u  261. ajetu Allah, dž.š., ohrabruje muslimane da udjeljuju kazavši:

مَثَلُ الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ ۗ وَاللَّهُ يُضَاعِفُ لِمَنْ يَشَاءُ ۗ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

 “Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.”

Na ovaj način Allah, dž.š., šalje poruku muslimanima da udjeljivanje na Njegovom putu ne može nikako dovesti do siromaštva ili umanjivanja njihove imovine, već upravo suprotno, dovodi do povećanja nafake i veće nagrade poredeći ono što je udijeljeno sa zrnom iz kojeg će nastati nebrojeni plodovi. Mnogi svršenici naše medrese, rezultati koje su postigli i općenito utjecaj institucije kao što je medresa u društvu, samo su jedan primjer plodova vakufa.

Bitno je spomenuti dobro poznat hadis našeg Poslanika, s.a.v.s., koji kaže:

“Kada čovjek umre, prestanu mu sevabi stizati, osim u tri slučaja: trajne sadake, nauke kojom se svijet koristi i dobrog djeteta koje mu dovu čini.”

Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ

“Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu.” (Ibrahim, 24. ajet)

Dobra ili lijepa riječ koja se spominje u ovom ajetu je la ilahe illallah, odnosno svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha. To su riječi šehadeta na kojima se temelji ispravan život muslimana. Na temeljima ove riječi izgrađena je i naša medresa, stoga možemo reći da nas djelo vakufa podsjeća na lijepo drvo koje Allah, dž.š., spominje u ovom ajetu.

U današnjem vaktu, gdje su djeca izložena raznim utjecajima, veoma je bitno da postoji ustanova koja se temelji na lijepom ponašanju i vjerskim propisima, a medresa kao vjerska ustanova omogućava svjetovnu, naučnu i vjersku naobrazbu.

O vrijednosti odgoja sinova i kćeri Poslanik, s.a.v.s,. kaže:

„Musliman koji odgoji dvije kćeri, da im i omogući vjersku i svjetovnu naobrazbu, te ih osposobi za samostalan život i lijepo s njima postupa, bit će nagrađen džennetom.”

Ima li boljeg djela nego odgojiti i obrazovati mlade osobe koja će biti dobri muslimani i korisni članovi svoje zajednice. Njihov temelj je čvrst jer su  odgajani na čistom izvoru naših obrazovnih ustanova, gdje se učenici i studenti bude uz sabahski ezan.

يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ

“Tako Allah daruje čvrstinu onima koji su dosegli vjerovanje preko riječi koja je nepokolebljivo istinita.”  (Ibrahim, 27. ajet)

Onda kada smo izgovorili la ilahe illallah, nismo samo deklarativno izgovorili pripadnost islamu, nego smo se opredijelili za kompletan život gdje su ove riječi učvrstile naše emocije, ali i način našeg života, naše manire i naš karakter.

Kelimetun tajjibe, koja se spominje u navedenom ajetu u širem smislu  označava svaki poziv na dobro. Sve što je trajno i djeluje blagotvorno, a ima za cilj da pomogne i koristi široj zajednici  ubraja se u najbolja djela.

Onog momenta kada smo uradili dobro djelo i kada smo završili neki projekat, ostaje nam da izgrađujemo pozitivne odnose i imamo lijepo mišljenje o svom bratu muslimanu, da se lijepo ophodimo, da na najljepši način komuniciramo te da se klonimo neproduktivne rasprave jer šejtan uvijek može da posije zrno sumnje i nepovjerenja.

وَقُلْ لِعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْزَغُ بَيْنَهُمْ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْإِنْسَانِ عَدُوًّا مُبِينًا

Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi: – jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.”

Allahov poslanik Muhammed, a.s., je upozoravao ashabe na činjenje dobrih djela te da se čuvaju džehenemske vatre pa makar i sa pola datule da udijele, ukazujući na korist onoga što dijele. Pa ako i toliko ne budu imali, onda lijepim riječima.

Allah, dž.š., nas poziva da se ljudima obraćamo na lijep način, da budemo strpljivi, da se pokorimo Njegovoj odredbi, strpljivo čekajući i znati da je potrebno vrijeme da bi mladi mjesec postao puni. Kako bi Rumi rekao aludirajući na optimizam i nadu u bolju budućnost: gledati trn a vidjeti ružu, gledati noć a vidjeti zoru.

Medresansko lijepo stablo u svojih gotovo trideset godina iznjedrilo je na stotine svršenika. Svi oni koji su učestvovali u njihovom obrazovanju imaju nagradu i njihovo djelo se uzdiše dragom Bogu.

وَهُدُوٓا۟ إِلَى ٱلطَّيِّبِ مِنَ ٱلْقَوْلِ وَهُدُوٓا۟ إِلَىٰ صِرَٰطِ ٱلْحَمِيدِ

“ Oni su bili nadahnuti da govore lijepe riječi i bili su nadahnuti na Put Onoga koji je hvale dostojan.”  (Hadždž, 24. ajet).

Molim dragog Boga da trud naših vakifa bude nagrađen, da našim  muderisima u obrazovnim ustanovama da snage u plemenitoj misiji odgoja i obrazovanja naše djece. Amin!

More in Hutbe