Povežite se s nama

Hutbe

Hutba muftije Kudića u musalli MC Potočari u Srebrenici

Moramo kazati da nismo prepoznali agresivnu sklonost zločinaca i namjeru da nas kao narod potpuno unište. Glasovi onih koji su na vrijeme uvidjeli obim opasnosti nije dolazio do naših ušiju jer smo se udaljili od islama i učenja Kur’ana

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u musalli memorijalnog centra “Potočari” u Srebrenici. Džumi je prisustvovao značajan broj ljudi, a hutbu u cjelosti možete pročitati u nastavku.

Draga braćo!

Svake godine početkom maja obilježavamo stradanja Bošnjaka u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Gotovo da nema dana u tom vremenu a da se u njemu nije desio neki zločin. Od Prijedora ’92. do Srebrenice ’95. U svim tim zločinima jedno je isto:  zločinci su nastojali  da biološki unište jedan narod kroz unaprijed isplanirani projekat deportacije, zlostavljanja, silovanja i ubijanja, jednom riječju – vršili su genocid.

Prema popisu stanovništva 1991. Bošnjaci su bili najbrojniji narod u općini Prijedor. I od svih gradova Krajine muslimani Prijedora su najviše gradili dobre odnose sa svojim komšijama Srbima. Nekima su bili bliži i od njihovih rođaka. I dok su se muslimani oslanjali na dobre odnose, projekat njihovog uništenja i istrebljenja je već bio napisan, da bi u ljetnim  mjesecima bio i realiziran.

Mnogi tada nisu mogli shvatiti šta im se dešava. Pitali su se kako je moguće da narod koji nije učinio nikome ništa loše bude izložen sveobuhvatnom i sistematskom uništenju. U Prijedoru je napravljen obrazac po kome će se nastaviti s uništenjem jednog naroda na podrućju cijele Bosne i Hercegovine. Otvoreni su logori u kojima je trebalo ubiti svaku nadu u budućnost Bošnjaka na ovim prostorima.

Da nam se ne bi ponavljali genocidi, moramo tražiti istinu i pravdu i nikada ne posustati. Zločinci kada vide da ne mogu negirati zločin nastoje ga relativizirati. Nastoje ga nazvati drugim imenom, umanjiti na značaju te izjednačiti agresora i žrtvu.

Kur’an nas upozoravu na tu činjenicu:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن تُطِيعُوا۟ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ يَرُدُّوكُمْ عَلَىٰٓ أَعْقَٰبِكُمْ فَتَنقَلِبُوا۟ خَٰسِرِينَ

“ O vjernici, ako se budete pokoravali onima koji ne vjeruju, vratiće vas stopama vašim i bićete izgubljeni.”( Ali Imran 149.)

Moramo kazati da nismo prepoznali agresivnu sklonost zločinaca i namjeru da nas kao narod potpuno unište. Glasovi onih koji su na vrijeme uvidjeli obim opasnosti nije dolazio do naših ušiju jer smo se udaljili od islama i učenja Kur’ana, a on nam kaže:

بَلِ ٱللَّهُ مَوْلَىٰكُمْ ۖ وَهُوَ خَيْرُ ٱلنَّٰصِرِينَ

“ Samo je Allah zaštitnik vaš i On je najbolji pomagač.”

Da su Bošnjaci Podrinja ili Bosasnske krajine znali ovaj ajet onda bi se oslonili na Allaha i od Njega pomoć tražili. Mi smo očekivali da će se savjest probuditi a zaboravili smo da pomoć dolazi od Allaha.

وَقَالَ مُوسَىٰ يَٰقَوْمِ إِن كُنتُمْ ءَامَنتُم بِٱللَّهِ فَعَلَيْهِ تَوَكَّلُوٓا۟ إِن كُنتُم مُّسْلِمِينَ

 I Musa reče: “O narode moj, ako u Allaha vjerujete, u Njega se pouzdajte ako ste muslimani!”

Znamo da svake godine s ovoga mjesta govorimo slične stvari, ali moramo govoriti i dolaziti ovdje u Potočare kako bismo poručili onima koji su učinili zločin da nećemo zaboraviti to što su uradili, i još bitnije – da prenesemo sljedećim generacijama da moraju doći ovdje i uzeti pouku. Iščitavajući Kur’an, naći ćemo ajete koji govore o nama, ali i o našim neprijateljima koji jedva čekaju da nas pogodi inertnost i slabost.

وَلَقَدْ صَدَقَكُمُ ٱللَّهُ وَعْدَهُۥٓ إِذْ تَحُسُّونَهُم بِإِذْنِهِۦ ۖ حَتَّىٰٓ إِذَا فَشِلْتُمْ وَتَنَٰزَعْتُمْ فِى ٱلْأَمْرِ وَعَصَيْتُم مِّنۢ بَعْدِ مَآ أَرَىٰكُم مَّا تُحِبُّونَ ۚ مِنكُم مَّن يُرِيدُ ٱلدُّنْيَا وَمِنكُم مَّن يُرِيدُ ٱلْءَاخِرَةَ ۚ ثُمَّ صَرَفَكُمْ عَنْهُمْ لِيَبْتَلِيَكُمْ ۖ وَلَقَدْ عَفَا عَنكُمْ ۗ وَٱللَّهُ ذُو فَضْلٍ عَلَى ٱلْمُؤْمِنِينَ

 Allah je ispunio obećanje Svoje kada ste neprijatelje, voljom Njegovom, nemilice ubijali. Ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati počeli, kada niste poslušali, a On vam je već bio ukazao na ono što vam je drago – jedni od vas su željeli ovaj svijet, a drugi onaj svijet -, onda je On, da bi vas iskušao, učinio da uzmaknete ispred njih. I On vam je već oprostio, jer je Allah neizmjerno dobar prema vjernicima!

Kao što 11. juli predstavlja stradanje Bošnjaka Podrinja i cijele Bosne i Hercegovine tako 20. juli predstavlja simbol stradanja Bošnjaka na području Prijedora, Kozarca i Bosanske krajine. Kao i druga stratišta, tako nam i ovo govori da je ta neprijateljska, zločinačka i planirana akcija imala za cilj uništenje muslimanskog stanovništva i potiranje svakog traga o njima.

Zbog svega toga, na ovo mjestu molimo Svevišnjeg Gospodara da nam sačuva  vjeru,  porodice,  naš narod i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Amin!

Potočari, 25. juni 2021. godine

More in Hutbe