Povežite se s nama

Aktuelnosti

Imami iz Donjeg Vakufa u posjeti imamima u Kozarcu

Imami Medžlisa IZ Donji Vakuf su na Dan bijelih traka boravili u Prijedoru i Kozarcu. Oni su prisustvovali centralnom obilježavanju ovog događaja u Prijedoru, a potom su nastavili put Kozarca gdje su održali sastanak sa imamima Medžlisa IZ Kozarac i razgovarali o modalitetima saradnje imama, ali i odjela pri medžlisima. Delegaciju imama su predvodili glavni imami hafiz Amir-ef. Mahić i Amir-ef. Čavak.

“Sretan sam i zahvalan dragom Bogu, a potom i našim kolegama iz Medžlisa IZ Donji Vakuf na čelu sa glavnim imamom Amir-ef. Čavakom koji su upriličili ovu posjetu na ovaj dan kada obilježavamo Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru i njegujemo kulturu sjećanja i prisjećamo se događaja kroz koje smo kao narod prošli 1992. godine. Sastanak kojeg smo upriličili je bio vrlo plodonosan i polučio je brojnim dogovorima i planiranjem naše buduće saradnje. Upoznavanje imama i razmjena iskustava u radu i djelovanju, uvezivanje Mreže mladih i Odjela za brak i porodicu oba medžlisa. Ono što smo konstatovali jeste da ova dva medžlisa imaju dosta zajedničkih poveznica i siguran sam da će naša saradnja biti intezivna i na obostrano zadovoljstvo.” – poručio je hafiz Amir-ef. Mahić.

Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Amir-ef. Čavak je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da su imami Medžlisa IZ Donji Vakuf na današnji dan bili u Prijedoru, te što su nakon obilježavanja Dana bijelih traka boravili u posjeti imamima i Medžlisu IZ Kozarac. On je naglasio dosadašnju praksu obilježavanja ovog dana u njihovog gradu i govorio je o važnosti saradnje ova dva medžlisa.

“Medžlis IZ Donji Vakuf sa svojim odjelima svake godine na glavnoj gradskoj ulici organizira performans povodom Dana bijelih traka. Tako je bilo i ove godine. Pored performansa, dogovorili smo da odemo u Prijedor i zajedno sa našom braćom i sestrama obilježimo ovaj dan. Prije izvjesnog vremena, cijenjeni hafiz Amir-ef. Mahić je bio u posjeti našem medžlisu i održao predavanje u sklopu naše Ćurs tribine i tada smo razgovarali o tome da napravimo zajedničku posjetu sa imamima i razgovaramo o konkretnim aktivnostima i zajedničkim projektima. Infrastruktura Islamske zajednice u oba naša medžlisa je tokom protekle agresije na našu zemlju potpuno uništena i mi smo se iz pepela dizali i gradili naše džamije i hvala Bogu, mnogo toga smo do sada uspjeli na raznim poljima. Razgovarali smo o uslovima u kojima rade i djeluju naši imami i iznijeli određenu zabrinutost za sve manju opredjeljenost svršenika medrese da se bave imamskim poslom i razgovarali o modalitetima kako možemo unaprijediti status naših imama. Dogovorili smo da ćemo uskoro biti počašćeni uzvratnom posjetom i razgovarati o intenzivnijoj saradnji odjela za brak i porodicu, mreže mladih i izvšrnih odbora.” – izjavio je Amir-ef. Čavak.

Islamska zajednica i ovakvim primjerima pokazuje koliko važnosti u njenoj misiji i djelovanju ima kultura sjećanja našeg naroda i podrška porodicama žrtava i organizacijama koje njeguju sjećanje na period kada je nad bošnjačkim narodom izvršen genocid i najteži ratni zločini.


Imami iz Donjeg Vakufa u posjeti imamima u Kozarcu

More in Aktuelnosti