Povežite se s nama

Aktuelnosti

Mektebska akademija održana u Bosanskoj Krupi

Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa je bio domaćin svečane mektebske akademije na kojoj su promovisani svršenici mekteba i Škole hifza ovog medžlisa, te je prigodnim programom odjavljena još jedna mektebska godina.

Pokrovitelj ove manifestacije je bio gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović. Pored gradonačelnika, glavnog imama i velikog broja imama, roditelja i djece, prisutnima se obratio i prenio selame muftije bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.

“Prije nekoliko dana, ovdje u Bosanskoj Krupi je obilježena godišnjica polaganja prve zakletve, kojom su se naši borci obavezali da će dostojanstveno i časno braniti svoj narod i domovina. I mektebska akademija kojoj prisustvujemo je svojevrsna zakletva ovih mladih ljudi, koji će, uz Božiju pomoć svojim znanjem, moralom, čestitošću braniti čast i dostojanstvo svog naroda i domovine. Stoga je Islamska zajednica u okviru svojih aktivnosti posebno posvećena odgoju, obrazovanju i usmjeravanju našeg naroda. Pored naših odgojno-obrazovnih ustanova, medresa i fakulteta, tome posebno doprinose i naši imami, koji kroz mektebe podstiču našu djecu da budu odani Gospodaru, poslušni svojim roditeljima, odani svojoj domovini i korisni članovi svoje zajednice. Zbog toga je uloga mekteba važna i nenadomjestiva u svakom vremenu. U ovoj mektebskoj godini, na inicijativu bihaćkog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića, u većini naših medžlisa počela je s djelovanjem Škola hifza, koja našoj omladini, prvashodno mektebskog uzrasta, nudi mogućnost da nakon usvajanja gradiva predviđenog programom mektebske pouke, nastave sa učenjem i ostalih djelova Kur’ana. Raduju nas rezultati ostvareni i na tom polju, te pozivamo roditelje da iskoriste mogućnosti koje im, kroz mekteb, Školu hifza i Mrežu mladih pruža Islamska zajednica u pogledu odgoja i obrazovanja njihove djece.” – istakao je u svom obraćanju mr. Veladžić.

Ove godine je mekteb u ovom medžlisu završilo stotinu i sedam djece kod deset imama. Njima su dodijeljene diplome i prigodni pokloni, kao i za osamnaest najboljih takmičara i njihovim muallimima na mektebskom takmičenju koje je održano ove godine. Također, diplome su dodijeljene za osamnaest polaznika Škole hifza Medžlisa IZ Bosanska Krupa koju vode hafiz Numan-ef. Bajrić i Mersud-ef. Topalović.

“Izuzetno sam sretan svake godine kada vidim našu omladinu i njihove muallime, kada sumiramo rezultate godišnjeg rada, kada vidimo šta su oni naučili tokom godine u svom mektebu. Zahvalan sam i roditeljima koji su nam poklonuli svoje povjerenje, svojim kolegama imamima koji su sa posebnim entuzijazmom pristupali mektebskoj nastavi i svakako našoj vrijednoj djeci. Zahvalan sam našem gradonačelniku Arminu Halitoviću i našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na podršci u realizaciji ove akademije i podršci u radu našeg medžlisa.” – poručio je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Muhamed-ef. Begić.

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović je pohvalio rad imama Medžlisa IZ Bosanska Krupa i svoje impresije o mektebskoj akademiji je podijelio sa pristutnima, te je poručio da će i dalje nastaviti podržavati svaku aktivnost koja ima za cilj da okuplja mlade i da nudi mladima alternativu za virtuelni život u kojem svakodnevno provode mnogo vremena.

“Čestitam glavnom imamu i imamima, roditeljima i cijeloj Islamskoj zajednici što brine o mnogim segmentima našeg društva. Pogotovo je značajno što postoji mekteb i što postoje aktivnosti koje našu djecu uče moralu i ljubavi i koje ih odvajaju od virtuelnog svijeta u kojem provode veliki dio svoga vremena. Nadam se da će u tome ustrajati, a Gradska uprava i ja lično ćemo uvijek biti uz vas i podržavati vas na tom putu.” – poručio je gradonačelnik Halitović.

 


Mektebska akademija održana u Bosanskoj Krupi

 

More in Aktuelnosti