Povežite se s nama

Ilmijja

Imami Medžlisa IZ Prijedor proučili Jasin pred duše svojih kolega imama šehida i posjetili mezar Hasan-ef. Škapura

Na 110. godinu od njegovog rođenja, Osnovni odbor Ilmijje Prijedor, proučio je Jasini-šerif pred dušu rahmetli Hasan Škapura a povodom Dana Udruženja Ilmijje 28. septembra.

U petak poslije ikindije namaza u prijedorskoj Čaršijskoj džamijii, a u organizaciji Osnovnog odbora Ilmijje u Prijedoru, imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prijedor proučili su Jasin pred duše svojih kolega imama šehida i to: Sulejman-ef. Dizdarevića, Rasim-ef. Ćemana i Hasan-ef. Bešlije, koji su 1992. na najbrutalniji način ubijeni.
– Na ovaj način želimo da pokažemo da ćemo pamtiti svoje rahmetli kolege-imame šehide – ističe Predsjednik OO Ilmijje Prijedor Omer-ef. Redžić. Dodao je da su se tom prilikom sjetili i Ahmet-ef. Rahmanovića koji je preselio nedavno.

Dovu je proučio Glavni Imam Medžlisa IZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžić. Programu je prisustvovao i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Prijedor Ermin Trnjanin.

Jasin pred duše kolega je proučen povodom Dana Udruženja Ilmijje 28. septembra.

Posjeta mezaru i učenje Jasina pred dušu Hasan-ef. Škapura

Na 110. godinu od njegovog rođenja, Osnovni odbor Ilmijje Prijedor, proučio je Jasini-šerif pred dušu rahmetli Hasan Škapura a povodom Dana Udruženja Ilmijje 28. septembra.

U znak sjećanja, na mezarju Pećani, na mezaru rahmetli Hasana-ef. Škapura proučen je Jasin i dova pred njegovu plemenitu dušu. Jasin su učili Omer-ef. Redžić, predsjednik OO Ilmijje Prijedor, te imam Zagradske džamije Saudin-ef. Hlivnjak, Asmir-ef. Bajrektarević, imam džemata Bišćani, te Irfan-ef. Aldžić, imam džemata Gornja Puharska.

Hasan-ef. Škapur zasigurno spada u ona eminentna imena grada Prijedora, pored kulturnog angažmana u Prijedoru dao je nemjerljiv doprinos hadiskoj nauci kada je za članove Ilmijje u Prijedoru prevodio Buharijinu zbirku hadisa u prostorijama Čaršijske džamije u Prijedoru.

Iz biografije Hasan Škapura

Hasan Škapur rođen je 09. septembra 1913. godine u naselju Škapurevića brdo, Tešanj. Osnovnu školu završio je u Tešnju 1927. godine, te u periodu od 1927. do 1935. godine školovao se u Gazi Husrev-begovoj medresi, nakon koje upisuje Višu islamsku šeriatsko-teološku školu. Po završetku studija postavljen je na mjesto suplenta Državne realne gimnazije u Bihaću gdje je radio do 1942. godine.

Do 1947. godine radio je u Banjaluci u Državnoj realnoj gimnaziji, honorarno u Trgovačkoj akademiji, te obavljao i dužnosti stalnog vaiza u Ferhad-pašinoj džamiji.

U Prijedoru je Škapur od 1947. do 1954. predavao opću historiju, srpskohrvatski i ruski jezik u gimnaziji, a nakon 1954. obavljao je dužnosti kustosa novoosnovanog Zavičajnog muzeja u Prijedoru (kasnije Muzej Kozare). Radom u toj ustanovi počeo se baviti historijom Bosne i Hercegovine, naročito Krajine. Na Bolji svijet preselio je 25. maja 1975. godine u Prijedoru.

(Preporod.info)

 

More in Ilmijja