Povežite se s nama

Islamska zajednica

Islamska zajednica donirala 50.000 KM Crvenom križu USK

Ibrahim-ef. Malanović je boravio u Bihaću, gdje je Huseinu Kličiću, predsjedniku Crvenog križa Unsko-sanskog kantona uručio odluku o donaciji u vrijednosti 50.000 KM u mesnim prerađevinama za potrebe prehrane migranata na Unsko-sanskom kantonu.

Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona ne jenjava. Prema riječima Huseina Kličića, predsjednika Crvenog križa Unsko-sanskog kantona unutar migrantskih kampova ima preko 3500 migranata i isto toliko izvan kampova, što pokazuje da u Unsko-sanskom kantonu danas ima oko sedam hiljada migranata. Brigu o njima zasigurno najviše vodi Crveni križ Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Postupajući po urgenciji reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH. Domaćin ovog događaja je bio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je istakao svoje zadovoljstvo što Islamska zajednica i posebno Ured za društvenu brigu pruža ruku humanosti i brige o slabima, u ovom slučaju migrantima na području bihaćkog muftijstva. Zahvlio se Ibrahim-ef. Malanoviću na icijativi i dolasku ovim povodom, a Huseinu Kličiću iskazao punu podršku muftijstva bihaćkog kako bi odgovorili ovom zahtjevnom trenutku i pokazali pravo humano lice u ovim nehumanim uvjetima u kojima danas borave migranti.

Husein Kličić se zahvalio Islamskoj zajednici, reisu-l-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću, muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću i Ibrahim-ef. Malanoviću na ovoj vrijednoj donaciji koja je kao i brojne donacije Islamske zajednice do sada poslužila kao bajpas za spašavanje brojnih života ljudi iz migrantske populacije, kojima Crveni križ USK obezbjeđuje obroke i stara se za njihov održivi boravak na području Bihaća i Velike Kladuše.

„Islamska zajednica je prva pružila pomoć Crvenom križu Unsko-sanskog kantona i do sada je Islamska zajednica kroz razne donacije preko Crvenog križa ovoj populaciji pomogla sa 170.000 KM. I ne samo to, već je pomoć Islamske zajednice dolazila uvijek kada se pitamo kako nastaviti dalje, jer nemamo izlaza. Posebno u ovim danima kada smo obećali da ćemo dijeliti lanč-pakete i onim migrantima koji se nalaze van kampova, te pripremati obroke migrantima koji se nalaze na Vučijaku, zalihe su nam u cjelosti potrošene, ovih 50.000 KM u mesnim prerađevinama će nam izuzetno mnogo značiti fda nastavimo pružati pomoć. Zahvaljujem se posebno reisu-l-ulemi koji niti jednom nije ostao nijem na naše vapaje i pozive u pomoć.“ – izjavio je Husein Kličić.

Ibrahim-ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu je izrazio svoje zadovoljstvo što je na inicijativu reisu-l-uleme danas boravio u Bihaću i što će predsjedniku Crvenog križa uručiti donaciju iz bejtu-l-mala u vrijednoti 50.000 KM, koja će poslužiti za zbrinjavanje nevoljnika koji prolaze kroz našu zemlju.

„Naša je obaveza kao odgovorne zajednica da sredstva koja su nama povjerili članovi Islamske zajednice kroz ovakve i slične aktivnosti proslijedimo nevoljnicima i onima kojima je naša podrška i pomoć potrebna. Uvaženi reisu-l-ulema je prošle godine lično obišao migrantske centre, za vrijeme kurban bajrama smo bili ovdje i koliko god budemo u mogućnosti Islamska zajednica će pomagati organizacije koje brinu o migrantima, jer minimum koji moramo obezbijediti jeste da im pružimo obrok i spokojan konak. Iskazujem, također, svoje poštovanje prema svim ljudima, ukljujući i sve građane Unsko-sanskog kantona, koji nose teret ove migrantske krize i nadam se da ćemo ovo iskušenje kao narod uspješno prebroditi.“ – rekao je Ibrahim-ef. Malanović.

Predsjednik crvenog križa je uručio muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću zahvalnicu za angažman i posvećenost muftijstva u pomoći onima o kojima se brine Crveni križ.

More in Islamska zajednica