Povežite se s nama

Mreža mladih

Kviz “Zekat, Bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda, a.s.“ održan sa mladima Muftijstva bihaćkog

Zekat je ibadet, vjerski obred, koji je veoma važan u islamu i veoma je kvalitetno tretirano pitanje propisa zekata, ali da nije dovoljno dobro prezentiranao u javnosti.

U medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu je održan kviz pod nazivom „Zekat, Bejtul-mal i dobročinstvo Muhammeda, a.s.“ u organizaciji Ureda za zekat i Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim. Ovaj kviz je namijenjen članovima Mreže mladih sa područja Muftijstva bihaćkog, gdje su se mladi takmičili i družili u veoma prijatnoj i lijepom atsmoferi. Uz osam ekipa koji su učestvovali, na ovom događaju su prisustvovali i Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, dr. Enes Svraka, rukovodilac Odjela za mekteb i mlade, mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog i Amar-ef. Grahović, koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog.

„Smatram da je informiranost i znanje utemeljeno na istini važna polazna osnova za ispravno razumijevanje i propisa i vjere i života u cjelosti. Islam je vjera koja bitne stvari razjasni na proste fakte, a da ono što je manje važno prepušta ljudskom intelektu da dođe do najboljih rješenja. Zekat je ibadet, vjerski obred, koji je veoma važan u islamu i veoma je kvalitetno tretirano pitanje propisa zekata, ali da nije dovoljno dobro prezentiranao u javnosti. I zato smo mišljenja bili da moramo prenijeti mladima izvorne informacije o zekatu i fondu Bejtu-l-mal, koji je u mnogo čemu žila kucavica brojnih projekata Islamske zajednice koji imaju značaj za islam i muslimane na ovom prostoru, ali i za širu društvenu zajednicu. Zato je važan i ovaj kviz i aktivnost sa mladima u kojima oni uče o ovim vrijednostima.“ – izjavio je Vehid-ef. Arnaut.

Mreža mladih u svojim aktivnostima nastoji okupiti mlade ljude da uče o vrijednostima vjere i života i da kroz druženje i rad usvajaju nova iskustva i sposobnosti.

„Mreža mladih je projekat Islamske zajednice koja u svim svojim formama i suštini zaživljava u našim džematima, medžlisima i muftijstvima. Redovne edukacije, seminari, druženja, radionice i drugi oblici usvajanja znanja i vještina imamo sa Mrežom mladih. Nisu to samo teme povezane sa vjerom. Naprotiv! Mnoštvo je tema koje radimo sa mladima u cilju njihove afirmacije iz oblasti komunikologije, socijalnog rada, kulture dijaloga i sl. Jedna od tema koje smatramo važnom jeste tema zekata i Bejtu-l-mala, koje moramo dobro razumjeti i shvatiti, s obzirom da su veoma važni u ukupnom sazrijevanju naše zajednice. Drago mi je da su mladi sa Muftijstva bihaćkog pokazali izvrsno znanje i razumijevanje ove teme. Posebno mi je drago što kroz ovaj kviz rasvjetljujemo jednu posebnu dimenziju Muhammeda, a.s., a to je njegova humanost.“ – istakao je dr. Enes-ef. Svraka.

Muftijstvo bihaćko na čelu sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem i njegovim saradnicima su i do sada ozbiljno shvatili svaku aktivnost koja tretira mlade ljude i koja se tiče Mreže mladih. Ovaj kviz su pohvalili i istakli značaj ovakvih aktivnosti.

„Kviz o zekatu, Bejtu-l-malu i Muhammedu, a.s., kao dobročinitelju je jedna hvale vrijedna aktivnost sa našim mladima. Zadivljen sam znanjem i razmišljanjem naših mladih o vrijednostima i propisima naše vjere. Koristim priliku da se zahvalim Upravi za vjerske poslove i njenim odjelima što su predložile i što veoma uspješno realiziraju ovu aktivnost. Nadam se da će i ubuduće ovakvi sadržaji biti dio aktivnosti Mreže mladih, ali i drugih odjela unutar Islamske zajednice.“ – naglasio je mr. Haris-ef. Veladžić.

Na ovom kvizu održanom u Cazinskoj medresi, učešće je uzelo osam ekipa iz osam medžlisa Muftijstva bihaćkog, a najuspješniji su bili mladi iz Bužima, drugi su bili mladi iz Bosanske Krupe, dok je treće mjesto zauzela Mreža mladih iz Bihaća. Generalan zaključak jeste da je bilo veoma zahtjevno arbitrirati u ovom kvizu i da je razigravanje bilo veoma zahtjevno, a sve zbog veoma dobre i kvalitetne pripreme ekipa koje su učestvovale, poručio je na kraju Amar-ef. Grahović, koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog.

More in Mreža mladih