Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa Vehid-ef. Arnautom i dr. Enes-ef. Svrakom

Sve ovo što radimo bi vjerovatno bilo upitno da nije fonda Bejtu-l-mal koji se puni iz sredstava zekata i sadekatu-l-fitra.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je razgovarao sa rukovodiocima u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vehid-ef. Arnautom, rukovodiocem Ureda za zekat i dr. Enesom Svrakom, rukoviocem Odjela za mekteb i mlade. Fokus razgovora su bile aktuelne teme iz oblasti zekata, kao i završetak mektebske pouke i aktivnostima Mreže mladih.

„Ovo je vrijeme kada sumiramo rezultate postignute u prethodnoj školskoj, mektebskoj i akademskoj godini. Razgovarali smo o brojnim pitanjima mektebske nastave, izazovima i načinima kako mektebsku nastavu učiniti što kvalitetnijom i zanimljivijom našoj djeci. Dobio sam informacije da su mektebska takmičenja prošla u najboljem redu i da su takmičari bili na zavidnom nivou pripreme i spremnosti. Djecu koja pohađaju mekteb su naš emanet i naša obaveza prema njima i njihovim roditeljima, ali i prema društvu u cjelini je značajna. Mladi su fokus našeg djelovanja i zato Islamska zajednica mnogo ulaže u programe koje tretiratu rad sa mladima. Sve ovo što radimo bi vjerovatno bilo upitno da nije fonda Bejtu-l-mal koji se puni iz sredstava zekata i sadekatu-l-fitra. Naš narod nam i tu daje povjerenje i naša je obaveza da na pravi način odgovorimo. Drago mi je da postoji plan, strategija i da su rezultati vidljivi golim okom, dragom Bogu hvala.“ – poručio je muftija Kudić.

Vehid-ef. Arnaut i Enes-ef. Svraka su zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i istakli da Islamska zajednica zaista brine o brojnim segmentima našeg društva, primarno vjerskim, ali je veoma aktivna i na društvenom, humanitarnom, obrazovnom i medijskom polju, gdje daje svoj doprinos kroz stipendiranje učenika i studenata, pomaganje onih koji su u potrebi, rad sa djecom, mladima i drugih potreba našeg naroda. Razgovor sa muftijom Kudićem su iskoristili da mu prenesu vizije razvoja sektora na čijem su čelu i učešće muftijstava, džemata i imama u tom procesu.

Rukovodioci pri Upravi za vjerske poslove su održali i hutbe u dvije džamije u Bihaću i Cazinu, u džematu Brekovica i Ostrožac, a teme su bile značaj bejtu-l-mala i funkcionisanje mekteba, Mreže mladih, socijalnih ustanova, obrazovnih ustanova na osnovu tog fonda. Zahvalili su se džematlijama na povjerenju koje iskazuju prema Islamskoj zajednici. Istaknuto je zadovoljstvo mektebskom nastavom u našim džematima i radom naših medresa i fakulteta koji ovih dana upisuju nove generacije učenika i studenata. Pozvali su roditelje i djecu da upišu jednu od naših medresa i jedan od naših fakulteta, te da i dalje šalju svoju djecu na mektebsku nastavu i da ih odgajaju u okrilju vjere, morala i domoljublja.

More in Muftijstvo bihaćko