Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Magistarski rad odbranila Nermina Ljubijankić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin

Bihać, 22.7.2020. – Prof. Nermina Ljubijankić, profesorica vjeronauke u Prvoj srednjoj školi u Cazinu i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću odbranila magistarsku tezu pod nazivom “Dijalog u Kur’anu – odgojno-jezička analiza dijaloških ajeta između roditelja i djece”.

Prof. Ljubijankić je svoj magistarski rad branila pred komisijom u sastavu doc. dr. Hakija Kanurić, predsjednik, doc. dr. Hajrudin Hodžić, mentor i član, te prof. dr. Izet Terzić, član. Kroz svoje uvodno izlaganje se dalo zaključiti da je ovim radom htjela skrenuti pažnju na važnost edukacije o načinima i kulturi dijaloga ne samo roditelja i djece, već i učitelja i profesora, jer cilj obrazovanja nije samo puko usvajanje znanja novih podataka, gotovih saznanja ili sticanje korisnih vještina, već prevashodni zadatak obrazovanja, kako ističe prof. Ljubijankić, treba biti da se učenik i student osposobi i za samostalno razmišljanje, a to je u prvom redu moguće ostvariti kroz formu dijaloga.

Ona je kroz ovaj rad istakla temeljne karakteristike dijaloga u Kur’anu, te kroz brojne primjere predstavila značaj dijaloga u Kur’anu, način komunikacije prije svega poslanika sa svojom djecom i roditeljima, te kroz određene statističke podatke, komparativnu metodu, koristeći brojne izvore na raznim jezicima, ukazala na krucijalnu važnost ove teme u odgoju, obrazovanju i svakodnevnom životu.

Nakon izlaganja prof. Ljubijankić, uz sve pohvale, članovi komisije su analizirali neke dijelove ovog rada, te postavili nekoliko pitanja. Nakon svih navedenih aktivnosti, komisija je konstatovala da je prof. Nermina Ljubijankić sa najvećim ocjenama odbranila svoj magistarski rad i tako stekla zvanje magistar religijske edukacije. Prof. Ljubijankić se posebno zahvalila svom mentoru doc. dr. Hajrudinu Hodžiću, čije opservacije, usmjerenja i stalno bodrenje su bile od krucijalne važnosti za njen uspjeh u ovom radu.

Nermina Ljubijankić je rođena 1971. godine u Medakovu, općina Tešanj. Nakon srednjoškolskog obrazovanja nastavlja svoje obrazovanje na odjsjeku El-Azhara u Damasku, gdje u veoma visokoj konkurenciji bilježi zapažene rezultate za koje dobija brojne pohvale svojih profesora i uprave fakulteta. Pri povratku u domovinu sa studija, zapošljava se u Prvu srednju školu u Cazinu, gdje i danas radi. Pored veoma uspješnog rada u školi, prof. Ljubijankić je društveno aktivna i koordinatorica je Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Cazin, te realizator brojnih humanitarnih akcija, edukativnih sadržaja i drugih aktivnosti. Njena predavanja su rado slušana kroz razne edukacije o vjeri, kako na području bihaćkog muftijstva, tako i u drugim dijelovima naše domovine i dijaspore. Udata je i majka dvoje djece. Zajedno sa svojim suprugom prof. Hamdijom Ljubijankićem je realizirala brojne sadržaje za mlade. Nakon što se upisala na drugi ciklus studija na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, isti je sa visokim ocjenama završila i odbranila magistarsku tezu, te postala magistar religijske edukacije.

More in Odjel za brak i porodicu