Povežite se s nama

Genocid u Prijedoru

Mimohodom u Hambarinama obilježena 30. godišnjica stradanja Bošnjaka

Povodom početka napada na Prijedor, u prijedorskom naselju Hambarine, u nedjelju, 22. maja 2022, upriličen je mimohod do šehidskog mezarja, te je na šehidskom mezarju upriličen prigodan vjerski program.

Na šehidskom mezarju su se prisutnima obratili Nazif-ef. Horozović, izaslanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i Benjamin-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor.

Izaslanik muftije bihaćkog Nazif-ef. Horozović je prenio selame i izraze suosjećanja sa porodicama šehida i sa svim Prijedorčanima, te se osvrnuo na važnost da ne smijemo dozvoliti da se nakana naših dušmana ostvari i da žrtva naših šehida bude uzaludna.

„Uzvišeni Gospodar nam je naredio da se služimo odmazdom za nepravdu koja nam je učinjena. Činiti ono što su zločinci činili je novo nasilje, ali presresti namjere dušmana i anulirati njihove nakane je već odmazda. U maju 1992. godine namjera je bila da vas nema, a evo vas hvala Bogu ima. I vi koji ste se vratili u Prijedor i živite na svojim topracima ste se ustvari osvetili onima koji su željeli da vas ne bude. Apelujem na sve naše ljude koji su odgovorni za naše institucije da ulože maksimum da ojačaju naše institucije, jer su institucije te koje nas štite i čuvaju i garantuju našu kvalitetniju budućnost. Na ovom mjestu ovdje, na šehidskom mezarju, ne leže mrtvi ljudi. Ne, oni su živi, ali mi ne osjetimo. Dolazite redovno na ovo mjesto, selamite ih kao da sjede ovdje živi, a ono zbog čega su oni dali svoje živote, domovinu Bosnu i Hercegovinu, dobro čuvajmo i gradimo institucije i budimo na usluzi onima koji su se vratili i žive na svojim prijeratnim ognjištima i budite sigurni da Bog Dragi neće dozvoliti da se mjesta gdje je prolivena šehidska krv na bilo koji način obezvrijedi, a na nama je da učinimo maksimum da ostvarimo Božiji naum.“ – poručio je Nazif-ef. Horozović.

Benjamin-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, je naglasio da je ovaj dan posebno značajan za kulturu sjećanja i da ga moramo ozbiljno tretirati zbog naše djece i naše budućnosti.

„Na ovaj dan se uvijek prisjetim da sam kao dječak bježao u sklonište kada su počinjala granatiranja. Naši ljudi ovdje 1992. godine nisu mogli da vjeruju da se to dešava, ali se nažalost desilo. Naši šehidi su zaslužili da se potrudimo i vodimo računa o sjećanju na njih, da govorimo glasno ono što smo proživjeli da se ta istina nikada ne zaboravi i budimo uvijek svjesni naše odgovornosti pred Bogom da nas je Allah stvorio na ovom komadu Njegove zemlje i da smo odgovorni da obezbijedimo našim sugrađanima dostojanstven život i da naše institucije pomognu našim ljudima da ostanu i opstanu u svojoj domovini i u svojoj kući.“  – istakao je Benjamin-ef. Hodžić.

Prisutni su bili i predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović, odbornici u Skupštini Grada Prijedora, te članovi porodica šehida, bivši pripadnici Armije R BiH i brojni drugi građani Prijedora.

Imami Medžlisa IZ Prijedor su proučili Jasin, a dovu je proučio Nazif-ef. Horozović, izaslanik Muftije bihaćkog.

More in Genocid u Prijedoru