Povežite se s nama

Mreža mladih

Mladi iz Sarajeva i Bihaća na dvodnevnom druženju u Krajini

Koordinator Aldin-ef. Adilović je istakao da se radi o uzvratnoj posjeti u sklopu projekta „Upoznaje svoju vjeru i domovinu“.

47 članova Mreže mladih Muftijstva sarajevskog boravilo je u posjeti Muftijstvu bihaćkom. Obišli su znamenja važna za kulturu sjećanja poput šehidskog mezarja u Kamičanima i turbe heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata generala Izeta Nanića, te obrazovne ustanove na području Muftijstva bihaćkog i znamenja od kulturno-historijskog značaja i turističkih potencijala Krajine. Posjetili su medžlise Kozarac, Bužim, Cazin i Bihać.

„Imali smo priliku da obiđemo Ferhadiju u Banjaluci, a potom smo posjetili šehidsko mezarje u Kamičanima pored Kozarca, gdje smo odslušali historijski čas i na licu mjesta se osvjedočili o razmjerima teških ratnih zločina gdje je postojala genocidna namjera, bez obzira što nije u Hagu presuđena. Poseban je osjećal bio kada smo posjetili mezar našeg velikana Izeta Nanića i spomen sobu 505. viteške brigade. Ponos je veliki kada slušate o velikim ljudima koji su bezuslovno i beskompromisno branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nakon posjete medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću uvjerili smo se o veoma kvalitetnim uslovima i programima po kojima rade ove obrazovne ustanove i sretan sam zbog toga. Zahvalan sam svojim kolegama iz Muftijstva bihaćkog na čelu sa Aldin-ef. Adilovićem, kao i pomoćniku muftije bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžiću i drugim dužnosnicima Islamske zajednice na prostoru naše herojske Krajine, kao i našem cijenjenom muftiji dr. Grabusu na podršci u realizaciji ove aktivnosti.“ – izjavio je Mirsad-ef. Đerzić, imam džemata Jarčedoli i koordinator Mreže mladih Stari Grad Sarajevo.

I mladi koji su bili u ovoj grupi Mreže mladih Muftijstva sarajevskog su zadovoljni programom i gostoprimstvom. Impresionirani su emocijama i onim što su čuli o vrijednostima naše domovine u Bosanskoj Krajini, istakla je koordinatorica Mreže mladih Ilidža Medina Hadžić.

„Meni je bila velika čast biti dijelom ove posjete Mreže mladih Muftijstva sarajevskog našim prijateljima u Muftijstvu bihaćkom. Sve je proteklo u najbolje redu, a s obzirom da je Krajina poznata po gostoprimstvu i tu smo se zaista osjećali među svojima. Mladima mnogo znače ovakva putovanja, jer stiču nova prijateljstva i razmjenjuju iskustva i na takav način izgrađuju svoju ličnost. Mreža mladih nam upravo omogućava da se družimo i jačamo svoj identitet i pripadnost vjeri i kulturi našeg naroda.“ – poručila je Hadžić.

Domaćin ove posjete je Mreža mladih Muftijsta bihaćkog. Koordinator Aldin-ef. Adilović je istakao da se radi o uzvratnoj posjeti u sklopu projekta „Upoznaje svoju vjeru i domovinu“. Zahvalio se dr. Enesu Svraki iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH na inicijativi za ovaj projekat.

„Drago mi je da smo ugostili našu omladinu i njihove koordinatore Mreže mladih iz Sarajeva. Pokazali smo im vjerske, duhovne, historijske i turističke kapacitete naše domovine u Bosanskoj Krajini. Zahvalan sam direktoru medrese prof. Zuhdiji Handanoviću koji nam je na raspolaganje stavio kompletnu medresu i mi smo se potrudili da pripremimo program s kojim su naši članovi zadovoljni, kao i dekanu dr. Hajrudinu Hodžiću. Također sam zahvalan našim koordinatorima Mreže mladih koji su bili odlični domaćini svojim musafirima. Posebno se zahvaljujem našem muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću, koji nas kontinuirano motiviše, bodri i pruža svaki vid podrške u našem radu. Upoznavanje na ovakav način naših omladinaca, sigurno jača naše redove i i čini prepoznatljivim naše kapacitete i siguran sam da će ovakav način djelovanja, što ima dugoročni cilj, Bog Dragi primiti i od toga će imati koristi i naša šira društvena zajednica.“ – izjavio je koordinator Adilović.

I članovi Mreže mladih Muftijstva bihaćkog su bili zadovoljni ovom posjetom svojih prijatelja iz Sarajeva, te je dvodnevno druženje iz njihove perspektive bilo od velikog značaja za mlade.

„Druženje sa članovima Mreže mladih Muftijstva sarajevskog je proteklo u veoma prijatnoj atmosferi i lijepom ambijentu. Ovakva druženja su značajna, jer preko njih imamo priliku da se uvežemo sa mladima s kojima dijelimo iste ciljeve i ideale. I veoma sam zadovoljan onim što mi Mreža mladih pruža, pogotovo što kroz aktivnosti Mreže mladih imam priliku koristiti široj društvenoj zajednici, što me u cjelosti ispunjava kao čovjeka i kao vjernika.“ – poručio je član Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać Hamza Tatarević.

More in Mreža mladih