Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih: Nadamo se da će 102 ubijene djece dobiti spomenik

Prijedoru, kao i Srebrenici trebaju svi Bošnjaci kako bi im dali potporu u onome kroz šta prolaze

Članovi Mreže mladih iz sedam medžlisa Muftijstva bihaćkog: Bihać, Bužim, Bosanski Novi, Bosanski Petrovac, Cazin, Kozarac i Prijedor učestvovali su u obilježavanju 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru. Obilježavanje su započeli okupljanjem u haremu Gradske džamije i stavljanjem bijele trake na ruku, a nakon toga su prisustvovali obilježavanju Dana bijelih traka na trgu zajedno sa roditeljima ubijene djece i brojnim građanima.

Nakon održanog performansa i čitanjem imena 102 djece koja su ubijena u Prijedoru 1992. godine članovi Mreže mladih su obavili zajednički podne namaz u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, a nakon toga u amfiteatru su odgledali dokumentari film “Prijedorska polja smrti”.

Koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog Aldin ef. Adilović je izjavio da su mladi stub jednog društva i da se njihov odnos naspram historije mora graditi na činjenicama i istini, a jedna od velikih istina je ona koju smo danas svjedočili i koju danas obilježavamo.

“Prisustvovati danas u Prijedoru je prioritet i obaveza koju imamo prema našem narodu. 31.5. je datum koji Krajišnici trebaju uvrstiti u svoj godišnji kalendar, ali i ostali u BiH. Prijedoru, kao i Srebrenici trebaju svi Bošnjaci kako bi im dali potporu u onome kroz šta prolaze. Odlazak u Prijedor i Kozarac Mreže mladih je nauk koji trebaju trajno nositi. Ponosni smo na hrabrost naših omladinaca na čelu sa svojim koordinatorima, koji su iskazali spremnost da i u neizvjesnim uvjetima prošetaju danas Prijedorom i još jednom daju do znanja svima da ovi ljudi nikada, ako Bog da, neće biti ostavljeni sami.“ – poručio je Aldin-ef. Adilović

Koordinator Mreže mladih Prijedor Asmir ef. Bajrektarević je zahvalio svima na dolasku i podršci koju je dobio od svojih kolega i članova Mreže mladih iz drugih medžlisa.

“Danas u svojstvu domaćina ovog okupljanja, zahvaljujem se na podršci koju već drugu godinu za redom na Dan bijelih traka, našu Mrežu mladih Medžlisa IZ Prijedor, nesebično podržava Mreža mladih Muftijstva bihaćkog na čelu sa Aldin ef. Adilovićem. Veliko je zadovoljostvo i čast kada vam u posjetu dođe 7 medžlisa, na čelu sa svojim koordinatotima. Znači nam to jer je omladina iz drugih Medžlisa u svojim rukama držala transparent “jer nas se tiče” u centru Prijedora u gradu u kojem je i ubijeno 102 djece, te samim time uputili podršku porodicama žrtava i preživjelim žrtvama rata. Nadamo se da će ubijena djeca dobiti spomenik za koji se bore roditelji ubijene djece.“ – istakao je efendija Bajrektarević.

Nakon toga su svi zajedno obišli šehidsko mezarje Kamičani u Kozarcu, u kojem su ukopani šehidi Kozarca. Koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Kozarac Ajdin-ef. Hrnić je održao historijski čas o dešavanjima u Kozarcu u toku agresije na Bosnu i Hercegovini, a potom je uslijedilo zajedničko druženje u atriju Šehidske džamije u Kamičanima.

More in Mreža mladih