Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih Velika Kladuša: 22 mladih naučilo napamet posljednjih dvadeset stranica Kur’ana Časnog

Ovo je poseban projekat na kojem smo radili sa našom omladinom

Mreža mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša je prije izvesnog vremena pokrenula projekat vrijedan poštovanja i pažnje. Radi se o tome da je prije pet mjeseci započeo projekat učenja posljednjih dvadeset stranica Kur’ana Časnog napamet za mlade. Na kraju je njih dvadeset dvoje savladalo ovaj cilj i tim povodom je u ovom medžlisu upriličena prigodna svečanost. Kuriozitet ovog projekta jeste da je polaznik ovog kursa bio i dječak od šest godina koji ne poznaje arapsko pismo, ali je slušajući veoma kvalitetno naučio traženo.

“Mreža mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša je organizirao kurs učenja posljednjeg Kur’anskog džuza napamet. Ovo smo prepoznali kao veoma važan projekat i finansijski i u svakom drugom segmentu smo ga podržali. 450 godina tradicije islama u Velikoj Kladuši bilježimo, ali nismo našli da su bile neke specijalizovane škole za učenje i poučavanje Kur’ana. Kroz ovaj projekat, mi dajemo poticaj našoj djeci i omladini da se bavi korisnim aktivnostima i da ispuni svoje vrijeme onim što je dobro. Zahvaljujem se koordinatoru Mreže mladih Amar-ef. Grahoviću, kao i voditelju ovog projekta hafizu Bilalu Kovačeviću, članu Mreže mladih. U dogovoru sa koordinatorom Mreže mladih, usaglasili smo da se ovaj projekat nastavi od septembra mjeseca ove godine, a rukovodstvo našeg medžlisa će se potruditi da do tada adekvatno opremi prostorije Mreže mladih, koje će služiti i za ovu aktivnosti.” – istakao je mr. Ismet-ef. Mustedanagić, glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša.

Koordinator Mreže mladih ovog medžlisa Amar-ef. Grahović ističe da je veoma zadovoljan ishodom ovog projekta i odzivom mladih, pogotovo što je ovo prvi put kako se susreću sa pamćenjem Kur’ana u ovom formatu.

“Ovo je poseban projekat na kojem smo radili sa našom omladinom. S obzirom da im je to prvo iskustvo sa pamćenjem Kur’ana, s ponosom ističemo da su savladali ono što je stavljeno pred njih. Ističem ovdje najmlađeg polaznika, Enisa Bašića, koji je naučio cijeli džuz, a da ne poznajemo arapsko pismo, već je to radio slušajući. Mi u Mreži mladih će od jeseni imati spreman cjelovit program za razne kategodije naše omladine, koja bude zainteresirana da se uključi u ovo hajr djelo. Prošle godine so završili edukaciju za dvadeset naših omladinaca koji su naučili ispravno mujeziniti, te smo poučili naše omladince džuzu Kur’ana, što govori o našoj viziji u kojem smjeru se krećemo i šta nam je želja da postignemo, a što će se u narednom periodu, siguran sam, osjetiti i kroz naše džemate i kroz cijelu zajednicu.” – poručio je Grahović.

More in Mreža mladih