Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih Velika Kladuša: Kurs za mujezina završilo 29 polaznika

Mujezini u našim džamija i diljem muslimanskog svijeta su osobe koji uz imame najviše provode u džamijama i nekako se srode sa njima.

U nedjelju, 5.9.2021., godine, u haremu Gradske džamije u Velikoj Kladuši je održana svečanost povodom uručivanja certifikata za uspješno položen kurs za mujezine kojeg je u mjesecu augustu ove godine organizirala i uspješno privela kraju Mreža mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša.

“Uviđajući problem nedostatka mujezina u našim džematima, Mreža mladih MIZ Velika Kladuša je ovim projektom htjela pružiti najmlađim članovima naše Zajednice, mladićima od 10-16 godina, priliku i mogućnost da se osposobe i stave na raspolaganje svojim matičnim džematima u obavljanju ovog časnog poziva. Ovaj naš intenzivni kurs je uspješno završilo 29 kandidata koji dolaze iz 12 velikokladuških džemata na šta smo posebno ponosni. Nadamo se da će ovogodišnji svršenici kursa dobiti priliku u svojim džematima da ono što su na kursu naučili praktično primijene, a da će se ovaj naš kurs nastaviti održavati i u narednim godinama.” – izjavio je Amar-ef. Grahović, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša.

Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je u svom obraćanju govorio o prvom mujezinu islama hazreti Bilalu, r.a., ali i o vrijednosti i značaju kojeg mujezini zauzimaju u cjelokupnoj islamskoj tradiciji kao nosioci tog časnog poziva.

“Mujezini u našim džamija i diljem muslimanskog svijeta su osobe koji uz imame najviše provode u džamijama i nekako se srode sa njima. Najčešće su to ljudi koji vole melodično učenje, vjeru i džamiju i oni su uglavnom oni koji pored poziva na namaz i učenje prije, tokom i poslije namaza, ključari džamija, brinu o džamijama na razne načine. Pogotovo je značajno što naši mladi preuzimaju ove važne dužnosti i što se na vrijeme uspijevaju povezati sa džamijom i namazom u džematu, što smatram jednom od najvećih vrijednosti ovakvih kurseva. Čestitam Mreži mladih Medžlisa IZ Velika Kladuša na ovom zaista hvale vrijednom projektu.” – poručio je muftija Kudić

Za kraj svečanosti certifikate uz novčane nagrade o uspješno položenom kursu je uručio glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić.

More in Mreža mladih