Povežite se s nama

Mreža mladih

Mreža mladih Velika Kladuša obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Nakon toga su se članovi Mreže mladih uputili u Srebrenicu, gdje su ih dočekali kustosi i rukovodstvo Memorijalnog centra koji su ih upoznali sa dešavanjima u Srebrenici i počinjenom genocidu u julu, 1995. godine.

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša obilježila je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine posjetom najvećim šehidskim centrima u Bosni i Hercegovini i spajanjem sa Mrežom mladih Novi Grad Sarajevo i Travnik.

Kako je za Preporod.info kazao koordinator Mreže mladih Velika Kladuša Amar Grahović, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine i Mreža mladih Velika Kladuša je tom prilikom željela posjetiti najveća šehidska obilježja – u Kozarcu, Srebrenici, Sarajevu i Ahmićima.

– Na ovaj način smo se htjeli sjetiti onih koji su svoje živote dali da bi naša domovina bila slobodna ali i da podsjetimo našu omladinu na važnost ljubavi prema domovini i važnosti njenog čuvanja. Također, naš cilj je bio da se povežemo sa dvije Mreže mladih iz drugih muftijstava: Mrežom mladih Novi Grad Sarajevo i Mrežom mladih Travnik. Ovom prilikom se zahvaljujemo i koordinatorima ovih Mreža koji su nas srdačno dočekali i nadamo se da su ove posjete rezultatirale spajanjem novih prijateljstava i jačanjem Mreže mladih u svojoj cijelini -istakao je.

Na početku samog putovanja članovi Mreže mladih su obavili sabah-namaz u šehidskoj džamiji Kamičani u Kozarcu, u kojoj su ih u svojstvu domaćina dočekali koordinator Mreže mladih Ajdin-ef. Hrnjić i hfz. Amir-ef. Mahić, koji im je nakon sabah-namaza održao historijski čas o genocidu koji se dogodio u Prijedoru i Kozarcu.

Nakon toga su se članovi Mreže mladih uputili u Srebrenicu, gdje su ih dočekali kustosi i rukovodstvo Memorijalnog centra koji su ih upoznali sa dešavanjima u Srebrenici i počinjenom genocidu u julu, 1995. godine.

Zatim, 28. februara nakon jacije namaza je uprilično druženje i spajanje Mreže mladih Velika Kladuša i Mreže mladih Novi Grad Sarajevo. Nakon formalnog dijela u kojem su članovi Mreže mladih Novi Grad Sarajevo prezentovali svoje projekte koji su odrađeni u prethodnom periodu i proglasili pobjednike za najbolje literarne radove, omladinci su se nastavili neformalno družiti i međusobno se upoznavati kroz razne društvene i sportske igre.

Kako su kazali iz Mreže mladih Velika Kladiša, zahvalni su domaćinima, hfz. Abdusamed-ef. Podojku i Edin-ef. Hamzakadiću, koji su članove Mreže mladih Velika Kladuša toplo dočekali i poželjeli dobrodošlicu.

U prijepodnevnim satima članovi Mreže mladih Velika Kladuša su posjetili šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu, a zatim su se uputili prvo u Ahmiće, gdje su posjetili šehidsko mezarje Ahmići i gdje ih je dočekao vrijedni imam Mahir-ef. Husić, a zatim su se uputili u Travnik, gdje je održano zanimljivo druženje i spajanje Mreža mladih Travnik i Velika Kladuša, te su se također zahvalili Ajdin-ef. Terziću koji ih je sa svojom omladinom dočekao.

Izvor: Preporod.info

More in Mreža mladih