Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija bihaćki u posjeti školama u kojima borave djeca migranata

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio ovu djecu u OŠ Brekovica i područnoj školi Ostrožac u MZ Prošići i darovao ih prigodnim poklonima

Prema zvaničnim statistika MUP-a USK-a kroz Bihać i Unsko-sanski kanton je prošlo skoro 70 000 migranata. Susretljivost, darežljivost i lijep prijem od strane velikog broja običnog svijeta migranti prepričavaju i svjedoče gdje god se nađu.

Jednu izuzetno pozitivnu priču o velikodušnosti naših ljudi i prije svega humanog odnosa naspram migranstke populacije donosimo iz dvije osnovne škole u Bihaću i Cazinu, iz Brekovice i Ostrošca.

Naime, preko pedeset učenika migranata pohađa OŠ Brekovica u Bihaću i OŠ Ostrožac i njenu područnu školu u MZ Prošići u Cazinu. Iskustva koja bilježe uprave pomenutih škola, učitelji, instruktori i drugo osoblje koje pomaže u adaptaciji migranstske djece imaju samo riječi hvale na kompletan proces.  OŠ Brekovica ima deset učenika koji pohađaju nastavu zajedno sa svojim vršnjacima iz reda domicilnog stanovništva, a u OŠ Ostrožac školu pohađa 22 učenika, dok ostali učenici pohađaju HEART program gdje kroz razne vidove umjetnosti djeca se kroz razne treninge oslobađaju trauma, ali i nauče bosanski jezik i osposobljavaju se da pohađaju nastavu sa svojim vršnjacima od domicilnog stanovništva.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio ovu djecu u OŠ Brekovica i područnoj školi Ostrožac u MZ Prošići i darovao ih prigodnim poklonima. U razgovoru s njima želio je čuti odgovore na pitanja kako se osjećaju u školi, da li su zadovoljni i šta su njihove najveće želje. Neka djeca su svakako bila u svom dječijem svijetu, gdje im je želja barbika, auto na baterije, biciklo… dok su neka djeca imala snove odraslih; da stignu na odredište zbog kojeg su i krenuli ovim putem. Muftija bihaćki je ovom prilikom izrazio i poštovanje i zahvalnost direktorima, nastavnicima i saradnicima koji rade sa ovom djecom, a koji u svojim javnim istupima ne kriju svoju sreću zbog činjenice da poučavaju djecu migranata, da im pomažu i da brinu o njima.

„Islamska zajednica je od početka migranstke krize stavila svoje kapacitete na raspolaganje i gdje god je u prilici nastoji pomoći ovoj populaciji. Iako su migranti u globalu izloženi brojnim neugodnostima, ipak su djeca ta koja najviše ispaštaju. Moja posjeta djeci u školama i simbolični pokloni je svakako mali znak pažnje i uvažavanja prema djeci, ali i prema onima koji o njima brinu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazović je nebrojeno puta apelovao da se posebna pažnja obrati na djecu migranata i mnogo toga učinio pokazujući svoju empatiju prema djeci posebno, naša je želja bila da nastavimo s tim pozitivnim i ohrabrujućim porukama i da pomognemo u skladu sa mogućnostima.“ – rekao je muftija Kudić.

Direktor OŠ Brekovica prof. Emir Abdijanović je upoznao muftiju Kudića i njegove saradnike o načinu pohađanja nastave u pomenutoj školi i istakao visok nivo spremnosti sviju da toj djeci pruže maksimalne uvjete i topao pristup kako bi makar kroz svoj boravak u školi zaboravili dio svoje sumorne svakodnevnice.

Direktor OŠ Ostrožac prof. Hajrudin Okanović ističe da su djeca migranata veoma zainteresirana i pokazuju poseban afinitet prema matematici, a vrlo brzo savladaju i bosanski jezik i drugi sadržaj koji se realizuje s njima. On posebno ističe svoje zadovoljstvo roditeljima i učenicima domicilnog stanovništva koji pokazuju velike simpatije i suosjećajnost sa djecom migranata i nije zabilježen slučaj u obje pomenute škole da je neko od roditelja i djece na bilo koji način iskazao svoje negodovanje boravkom migrantske djece u tim školama.

Pored nastavnika koji su po struci nastavnici razredne nastave Anite Jušić i Samre Durić, aktivno učešće imaju i tzv. kulturni medijatori koji poznaju jezike s kojima se djeca sporazumijevaju i nastoje pomagati nastavnicima u njihovom prenošenju znanja. Među tim kulturnim medijatorima su i Medin Islamović i Tina Rasadatju, iranka koja je svoj višegodišnji boravak u BiH iskoristila da nauči bosanski jezik i da svoje znanje raznih jezika upotrijebi radeći sa djecom migrantima kroz HEART radionice. Ona na svom tečnom bosanskom jeziku ističe da djeca vrlo brzo usvajaju gradivo, brzo nauče bosanski jezik i odlično sarađuju sa stručnjacima koji rade s njima.

Djeca su

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je već nekoliko puta samostalno i sa gostima iz drugih gradova i država posjećivao migrante ukazujući na važnost suosjećanja i empatije prema njima. On je napomenuo da je krajiški narod do sada izdvojio velika sredstva kako bi na razne načine pomogao ovoj populaciji ističući da je veliki broj migranata prošao kroz Bihać i Unsko-sanski kanton, a da su incidenti sporadični govori o velikodušnosti ovog naroda, što je svakako gest za svaku pohvalu.

Delegaciju Muftijstva bihaćkog pored muftije Kudića su činili Nazif-ef. Horozović, koordinator Muftijstva bihaćkog za saradnju s medijima i prof. Haris Ćoralić, predsjednik Medžlisa IZ Cazin.

More in Aktivnosti