Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija bihaćki i muftija banjalučki kod premijera Unsko-sanskog kantona

Naglasio je da je prirodna naslonjenost dva muftijstva i mnogo volje i želje rezultirala odličnom saradnjom kako ova dva muftijstva tako i saradnja sa predstavnicima vlasti, privrednicima, obrazovnim i kulturnim institucijama i dr.

Bihać, 14.1.2020. – U sklopu posjete Muftijstvu bihaćkom muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović zajedno sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem je posjetio Vladu Unsko-sanskog kantona i susreo se sa premijerom vlade Mustafom Ružnićem.

Cilj ove posjete je prije svega zahvalnost Vladi Unsko-sanskog kantona za dugogodišnje i kontinuirano prisustvo u banjalučkom muftijstvu gdje su na razne načine pomagali i podržali brojne vrijedne i značajne projekte.

Na početku sastanka Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zahvalio premijeru na prijemu, muftiji Abdibegoviću na posjeti, te istakao nekoliko važnih napomena za oba muftijstva i  naglasio da je prirodna naslonjenost dva muftijstva i mnogo volje i želje rezultirala odličnom saradnjom kako ova dva muftijstva tako i saradnja sa predstavnicima vlasti, privrednicima, obrazovnim i kulturnim institucijama i dr.

Nusret-ef. Abdibegović je iskoristio priliku da se zahvali premijeru Unsko-sanskog kantona i svim dosadašnjim vladama na podršci Muftijstvu banjalučkom.

„Ovdje sam da iskažem svoju ličnu zahvalnost, ali i zahvalnost Islamske zajednice i svih mojih prethodnika muftija premijeru i vladi Usnko-sanskog kantona što su uvijek imali sluha i bez mnogo uvjeravanja i razgovora pružali bezuvjertnu podršku u procesu povratka i razvijanju Islamske zajednice u entitetu RS i banjalučkom muftijstvu. Mi danas imamo u našem muftijstvu preko 30.000 ljudi od kojih 20.000 živi na prostoru bh entiteta RS, imamo 70 studenata Bošnjaka na Univerzitetu u Banjaluci, imamo 65 imama, dvadeset vjeroučitelja i uskoro ćemo imati i medresu i znamo kako ćemo od medrese napraviti respektabilnu obrazovnu ustanovu. Da to sve uspije neophdna nam je podrška i razumijevanje svih.“ – istakao je muftija Abdibegović.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je izrazio dobrodošlicu muftijama i njihovim saradnicima, te istakao važnost i značaj djelovanja na opšte dobro.

„Islamska zajednica je naš partner u realizaciji brojnih kvalitetnih projekata, jer je ona među narodom i sa narodom i može sigurno vrlo kvalitetno prepoznati prave potrebe našeg naroda. Pogotovo je to očito tamo gdje su se Bošnjaci vratili na svoja prijeratna ognjišta. Naša dosadašnja saradnja i svih vlada prije ove sa banjalučkim muftijstvom se može uzeti kao primjer dobre saradnje, gdje se svojim očima možemo uvjeriti da su investicije i svaka druga vrsta podrške i pomoći bile na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Tako će, ako Bog da i ostati.“ – naglasio je premijer Ružnić.

Muftija Abdibegović je premijeru Ružniću poklonio sliku sa motivom Ferhat-pašine džamije u Banjaluci kao znak pažnje i zahvalnosti za sve što je do sada uradila Vlada Unsko-sanskog kantona za Ferhad-pašinu džamiju i cijelo banjalučko muftijstvo. Premijer Ružnić se zahvalio muftiji Abdibegoviću na lijepoj gesti, te najavio skoru posjetu Banjaluci i Ferhat-pašinoj džamiji.

Sastanku su prisustvovali Nermin-ef. Mujkanović, rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva banjalučkog, Nazif-ef. Horozović, koordinator za medije Muftijstva bihaćkog i Mirsad Topčagić, savjetnik premijera USK.

More in Aktivnosti