Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija bihaćki u službenoj posjeti Medžlisu IZ Bosanski Novi

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zajedno sa svojim saradnicima u petak, 28.6.2019. godine boravio u službenoj posjeti Medžlisu IZ Bosanski Novi. Prvi dio posjete je protekao u razgovoru sa imamima koji su iznijeli presjek stanja u Medžlisu IZ Bosanski Novi, te iznijeli svoje viđenje daljnjeg funkcionisanja Medžlisa za kojeg je neophodno da se vrati na prave tračnice nakon određenih problema koji su bili prisutni u proteklom periodu.

Poseban akcenat na ovom sastanku je razgovor oko ljetnog kampa sa povratničkom djecom kojeg su imami ocijenili kao iznimno važnim projektom i stavili se na raspolaganje, kao što je muftija obećao svaki vid podrške ovom projektu i sličnim projektima koji budu dolazili iz naših džemata i medžlisa.

Potom je muftija održao sastanak sa povjereništvom Medžlisa na čijem je čelu Elvir ef. Vakufac. Elvir ef. je predstavio muftiji činjenično stanje i kakve su aktivnosti poduzeli članovi povjereništva od kako su preuzeli odgovornost. Također su upoznali muftiju o stanju i uvjetima za sprovođenje izbora unutar Islamske zajdnice u ovom medžlisu. Također su razgovarali o radno-pravnom statusu nekih zaposlenika koji nisu bili rješeni. Muftija je obećao svesrdnu podršku svim povratničkim medžlisima, ali isto tako naglasio da se moraju poštovati normativna akta Islamske zajednice i zakoni države Bosne i Hercegovine, te da svi zajedno trebamo raditi na jačanju institucija i rješavanju problema, te svi radili svoj posao predano i odgovorno.

Potom je muftija predvodio džumu namaz u Gradskoj džamiji u Bosanskom Novom i održao hutbu u kojoj je veoma nadahnuto govorio o važnosti odgovornosti u svakom poslu kojeg radimo i da je svaki naš posao emanet od Boga kojeg smo preuzeli i da se od nas očekuje da svoj emanet ispoštujemo.

Domaćini su se zahvalili muftiji na posjeti i podršci, te istakli kako se nadaju da bolji dani dolaze i za Medžlis IZ Bosanski Novi, te da će u narednom periodu dolaziti samo lijepe vijesti iz ovog medžlisa i iz svi njegovih džemata.

Napominjemo da je u proteklom periodu na prijedlog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića postavljen novi glavni imam Samir-ef. Ahmić, kao što je imenovano i novo povjereništvo Medžlisa na čelu sa Elvir-ef. Vakufcem.

More in Muftijstvo bihaćko