Povežite se s nama

Aktuelnosti

Hafiska dova hafizu mr. Amir-ef. Mahiću

Ovoj velikoj svečanosti prisustvovali su najviši predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života, među kojima i  poglavar islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, dosadašnji muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović

Nesvakidašnja hafiska dova je održana u subotu, 22. juna 2019. godine u šehidskoj džamiji u džematu Kamičani – Medžlis IZ Kozarac. Posebna je po mnogo čemu; po tome što joj je prisustvovao reisu-l-ulema, što je održana u povratničkom džematu, što je održana neposredno uz šehidsko mezarje, što je hafiz glavni imam i posebno uzorit čovjek – hafiz mr. Amir-ef. Mahić.

Nakon podne namaza, u svečanoj povorci su po tradiciji hafiskih dova u džamiju ušli hafizi Kur’ana Časnog, njih četrnaest, koji su posjedali u hafisku halku. Moderatori programa su bili dvoje mladih ljudi, polaznici mekteba, Tarik Arifagić i Amina Mahić, koji su na veoma dopadljiv način predstavili svu specifičnost ovog programa.

, dekan IPF-a u Bihaću sa profesorima, direktor cazinske medrese sa muderrisima, direktor tuzlanske medrese, hafizi, porodica Amir-ef. i drugi.

Prvi se uvaženom skupu obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je sam i muhaffiz brojnim hafizima. Naglasio je važnost učenja Kur’ana napamet i istakao značaj iskrenog nijjeta u samom učenju Kur’ana napamet.

„Meni zaista čini posebnu čast što poslije moje murasele koja se dogodila jučer u Bihaću, prva moja muftijska aktivnost je hafiska dova i to hafiska dova glavnom imamu. Hafizi u Bosni i Hercegovini su poštovani ljudi. Ne po svom imenu i prezimenu već zbog Kur’ana kojeg nose u svojim prsima i što su prihvatili emanet kojeg su odbili nebesa, zemlja i brda.“ – istakao je muftija hafiz Kudić.

Nakon muftije bihaćkog sa prigodnim vazom se obratio muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović. On je govorio o mnogim propisima i vrijednostima koji svaki musliman treba čuvati i njegovati u svome životu kako bi njegov život imao smisla i bio ispunjem svakim dobrom

„Mi smo svi čuvari. U našoj dragoj knjizi Kur’an-i kerimu u prvom redu se naglašava čuvanje ibadeta na čelu sa namazom. „Čuvajte svoje namaze“ . moramo biti hafizi svakog svog namaza. Ništa od toga nema prioritetnije. Muhammed, a.s., kaže da su još dva čuvanja – hifza posebno važna; čuvanje morala i čuvanje jezika.“ – rekao je muftija Fazlović.

Potom su hafizi predvođeni hafizom Edin-ef. Bukvom, imamom Bijele džamije u Visokom i muhaffizom Amir-ef., proučili odlomke iz Kur’ana Časnog. Posljednji u tom bisernom nizu čuvara Kur’ana Časnog je bio hafiz Amir-ef. Mahić, koji je u vrlo emotivnom učenju izazvao snažne emocije kod prisutnih.

Hafisku dovu je proučio muhaffiz Edin-ef. Bukva, a potom se obratio uvaženi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, koji je težište svoje poruke stavio na kur’anski ajet: „I svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“ ustvrdivši da je sva filozofija prosperitetnog života postupanje po Allahovim uputama i čuvanje zajednice.

„Sretni smo i zadovoljni što naša zajednica iz dana u dan postaje bogatija sa ljudima koji nose Božiju rijek. Od mekteba, preko medresa i fakulteta i u svakodnevnom životu, bosanski muslimani uče i primjenjuju Kur’an-i kerim. Uzvišeni Allah u časnom Kur’anu kaže: „I svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!“ Uže o kojem Allah, dž.š., govori je Kur’an-i Kerim koji je spušten s Aršu-r-Rahmana posredstvom meleka Džibrila Muhammedu, a.s., a od Poslanika, a.s., do naših hafiza i naše uleme. To je jedna zadaća naša. Druga zadaća je da se držimo zajednice i da se ne razjedinjujemo. Našim očima danas možemo vidjeti i nisu nam potrebni nikakvi vazovi; pogledajte Bliski Istok. Na koliko frakcija su se podijelili, braća braću ubijaju, ratuju braća s braćom. To je taj pokazatelj. Kada se napusti Božija riječ i napusti zajednica Allah dadne da džehennem vidimo još na ovom svijetu!“ –  upozorio je uvaženi reisu-l-ulema.

Nakon obrćanja reisu-l-uleme moderatori programa su najavili svečanu dodjelu šehadetname novom hafizu Amir-ef. Mahiću, glavnom imamu Medžlisa IZ Kozarac, koju mu je uručio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Iako je to bila i posljednja tačka ove svečanosti, ipak je Amir-ef. Mahić po odobrenju reisu-l-uleme imao potrebu da iskoristi ovu priliku da se obrati i iskaže svoju zahvalnosti Gospodaru svjetova, svojoj porodici, reisu-l-ulemi i svom muhafizu.

Nakon toga je uslijedilo čestitanje i darovanje i time je okončana još jedna svečanost u muftijstvu bihaćkom.

I kao što reče muftija bihaćki da je lahko biti muftija kada imate Amir-ef. kao glavnog imama, naša zajednička bi trebala biti: Ponosno je biti Bošnjak, musliman, vjernik u zemlji u kojoj živi i djeluje hafiz Amir-ef. Mahić.

Iz biografije hafiza Amir-ef. Mahića

Hafiz Amir-ef. je sin rah. h. Asima i h. Šefike-hanume. Rođen je 03. juna 1982. godine u Prijedoru. Osnovno obrazovanje je započeo u Kozarcu, a okončao u Francuskoj. Nakon toga pohađao je medresu Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu, koju je završio odličnim uspjehom. Svoje obrazovanje nastavio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na kojem je diplomirao i stekao zvanje profesora islamske teologije. Na matičnom fakultetu, 2016. godine, uspješno je okončao magistarski studij Na istom fakultetu je nastavio i doktorski studij kojeg privodi kraju.

Hafiz Amir-ef. je od 2002. godine imam svog rodnog džemata Kamičani, a od 2007. godine obavlja i dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. U dva mandata je bio član Sabora Islamske zajednice u BiH. Bivao je članom niza odbora i različitih tijela u strukturama Islamske zajednice i izvan nje. Inicijator je i aktivni učesnik većeg broja uspješno realiziranih i pokrenutih projekata. U braku je sa Fatima-hanumom i ima petero djece: Aminu, Zekerijju, Lejlu, Sumejju i Sumejru.

More in Aktuelnosti