Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić i muftija Pašalić: Oružane snage liče svome narodu i tako treba da ostane

Oružane snage su paradigma naše domovine, koje uvezivaju sve različitosti u jednu cjelinu, a vjerska služba unutar Oružanih snaga je biser i vrijednost naših oružanih snaga kao što je Islamska zajednica u cjelini biser domovine Bosne i Hercegovine.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je u svom uredu u Bihaću prijem za muftiju vojnog Hadis-ef. Pašalića i komandanta Drugog pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine majora Saida Velića. Muftija Kudić je izrazio toplu dobrodošlicu muftiji Pašaliću i majoru Veliću, kome je muftija Kudić čestitao na izboru za novog komandanta kasarne “Adil Bešić” u Bihaću.

“Naši današnji gosti su nam ukazali čast ovom posjetom i posebno mi je drago bilo razmijeniti razmišljanja o brojnim temama o kojima smo razgovarali. Cijenjeni muftija Pašalić predano radi, od samog imenovanja na ovu dužnost, da vjersku službu unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postavi na mjesto koje joj i pripada. Njegovo zalaganje za afirmaciju vjerskih vrijednosti unutar vojnog korpusa, bez nametanja ili zloupotrebe, je prepoznato u cijeloj strukturi Oružanih snaga, a pogotovo u Islamskoj zajednici. Moja dosadašnja saradnja sa komandantima kasarne i drugog pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga je bila više nego dobra. I dosadašnji komandanti su u Muftijstvu bihaćkom imali podršku i partnera i drago mi je da će u narednom periodu taj kurs nastaviti komandant major Said Velić, kome čestitam na imenovanju na novu poziciju. Čestitam i imamu u našoj bihaćkoj kasarni Enver-ef. Merdiću na požrtvovanosti u radu i odličnoj saradnji sa našim muftijstvom. Oružane snage su paradigma naše domovine, koje uvezivaju sve različitosti u jednu cjelinu, a vjerska služba unutar Oružanih snaga je biser i vrijednost naših oružanih snaga kao što je Islamska zajednica u cjelini biser domovine Bosne i Hercegovine.” – istakao je muftija Kudić.

Muftija vojni Hadis-ef. Pašalić se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i na lijepim riječima koje je uputio na adresu vojnog muftijstva, a zatim i čestitao muftiji Kudiću 30. godišnjicu od formiranja Muftijstva bihaćkog.

“Ne želim da bude shvaćeno kao podilaženje, ali sam zaista sretan i lijepo se osjećam kada dolazim u Krajinu. Svako ko voli našu domovinu Bosnu i Hercegovinu potvrđuje da se najljepše i najkomotnije osjećaju u Krajini, jer je ovo prostor naše domovine koji najbolje i najvjerodostojnije čuva državu i ima svijesti o državi. Danas sam održao predavanje i sastao se sa komandom naše kasarne u Bihaću, koja je jedna od najorganiziranijih struktura unutar naših Oružanih snaga. Drago mi je da Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem ima duboku svijest o domovini, o značaju Oružanih snaga i vrijednosti sigurnosti i slobode unutar naše domovine. Smatram da naša vojska najviše liči na svoj narod i tu vrijednost unutar Oružanih snaga moramo sačuvati. Mi u vjerskoj službi tražimo samo slobodu da svaki vojnik može upražnjavati svoje vjerske obaveze, a nikako da namećemo bilo kome naša uvjerenja i naše vjerske obrede. Zahvaljujem mom dragom kolegi muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću, koji je u svom uvodnom obraćanju danas u nekoliko rečenica istakao potpuno razumijevanje značaja Oružanih snaga. Čestitam njemu i svim našim vjernicima 30. godišnjicu od osnivanja Muftijstva bihaćkog.” – poručio je muftija vojni Hadis-ef. Pašalić, koji je na kraju poklonio jednu posebnu levhu povodom ovog važnog jubileja, tj. 30. godišnjica Muftijstva bihaćkog.

Komandant major Said Velić je zahvalio muftijama Kudiću i Pašaliću na permanentnoj brizi o pozitivnoj svijesti našeg naroda i patriotskom odnosu prema domovini Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama kao kohenzivnom faktoru stabilnosti i sigurnosti države Bosne i Hercegovine.

“I dalje ćemo raditi na dobroj saradnji Drugog pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade i Islamske zajednice. Zahvalan sam cijenjenom muftiji Kudiću na ovom prijemu i na čestitkama, ali sam mu prenio i iskrenu zahvalnost na njihovoj podršci u izgradnji muzeja 5. korpusa, koji je u završnoj fazi i koji će vrlo brzo biti završen i stavljen u funkciju. Odmah po našoj inicijativi, muftija Kudić ne samo da je ispred muftijstva pomogao, već je založio svoj autoritet i kod drugih koji su pomogli izgradnju muzeja. Da ne govorim o brojnim vjerskim aktivnostima, za sve to imamo značajnu podršku oba muftijstva i zahvalan sam na tome.” – izjavio je major Velić.

Prijemu su prisustvovali i imam u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću Enver-ef. Merdić, rukovodilac službe i saradnici Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić, mr. Suad-ef. Mahmutović i Nazif-ef. Horozović.

More in Muftijstvo bihaćko