Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić izaslanik reisu-l-uleme na hafiskoj dovi za četiri hafiza u Travniku

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi su Travniku, u subotu, 10. juna 2023. godine, promovisana su četiri nova hafiza Kur’ana Časnog: hafiz Merzuk-ef. Grabus, hafiza Aiša Hamzakadić, hafiza Ilma Keserović i hafiz Ahmed Grizić.

Pored velikog broja prisutnih vjernika svečanosti je prisustvovao izaslanik reisul-uleme hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija bihaćki, koji je dodijelio diplome hafizima i obratio se cijenjenom skupu.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Elči Ibrahim-pašinoj medresi poželio je na početku programa direktor medrese u Travniku mr. Dževdet Šošić. Direktor je istakao značaj sekcije hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, te je posebno istakao doprinos hafiza dr. Fadila Bektaša.

Izaslanik reisu-l-uleme i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je prenio selame reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i ukazao na vrijednost učenja Kur’ana napamet, te naglasio značaj muhaffiza i medrese u procesu hifza.

„Danas prisustvujemo zaista posebnoj svečanosti i velikom mubareku. Jedan hafiz je mentor za četvero novih hafiza, dva hafiza i dvije hafize. Ovaj svečanost se dešava u našoj medresi, rasadniku čestitih ljudi, koji su dio velikog dobra koji se širi među našim narodom. Danas su nagrađeni i spomenuti po dobru oni koji na razne načine hizmete medresi i njeguju poseban odnos prema Kur’anu Časnom. Ovdje želim posebno istaći muhaffiza hafiza Fadila Bektaša. Preko 600 puta se mentor – muhaffiz mora sastati sa svojim učenikom i preslušati ga prije nego li on postane hafiz. Veliko je to odricanje, ali isto tako čast i privilegija da bude osoba koja će promovisati nove hafize. A zamislite kada pomnožite taj broj sa brojem pedeset, koliko je hafiza izveo naš hafiz Bektaš, onda dolazimo do impoznatne brojke i uviđamo količinu uloženog truda. Naš narod ima poseban senzibilitet prema medresama, a danas vidimo i zbog čega. Neki učenici medrese postanu hafizi, neki nauče mnogo Kur’ana napamet, a svi oni prođu kroz odgojni proces koji od njih napravi ljude koji ponosno nose svoju vjeru i koji promovišu dobro. Dragi hafizi, vi ste danas ponos svojih roditelja, ponos svoga muhaffiza, ponos vaše medrese i ponos svoje Islamske zajednice.“ – poručio je muftija Kudić.

Od reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese 1994. godine pa do danas ovo su 63 hafiza koje je iznjedrila medresa. Nakon učenja odlomaka iz Kur’ana Časnog koje su proučili hafizi u halki hafiza, te prethodno pročitanih biografija od strane moderatora prof. hafiza Tarika Dogana, muhaffiz nova četiri hafiza dr. hfz. Fadil Bektaš proučio je hafisku dovu.

Uručeno je i priznanje hafizu Fadilu Bektašu za doprinos razvoju hifza Kur’ana Časnog u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, te jubilarnog pedesetog hafiza kojem je bio muhaffiz. Direktoru Fondacije “Hifz Kur’ana Časnog” dr. Džemalu Muslihu uručeno je priznanje za nesebičnu pomoć i doprinos razvoju hifza u Elči Ibrahim-pašinoj medresi.

Svečanosti hafiske dove su, pored pomenutih, prisustvovali i Muharem-ef. Omerdić, dugogodišnji rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH; glavni imami medžlisa Islamske zajednice Travnik i Novi Travnik dr. Salih-ef. Indžić i Salih-ef. Zukić, predsjednik Medžlisa IZ Travnik dr. Nermin Šušić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Muharem Adilović, profesori medrese, imami i vjeroučitelji i brojne džematlije.

More in Aktivnosti