Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj

Impresioniran sam onim što sam vidio, s obzirom da je Islamska zajednica ovdje veoma dobro organizirana, što se vidjelo na nekoliko polja.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, boravio je u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj, gdje je održao hutbu, prisustvovao godišnjem okupljanju Bošnjaka u džematu Østfold, tačnije u gradu Sarpsborg.

Ovog dana je pored brojnih sporstkih aktivnosti i druženja, prisutnih više stotina Bošnjaka je pratilo uživo razgovor imama Faruk-ef. Terzića i muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića. Na ovaj dan je održan i program povodom obilježavanja Dana bijelih traka o čemu je, također, govorio muftija Kudić. Muftija Kudić je prisustvovao i redovnoj godišnjoj skupštini Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i u pratnji glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid-ef. Kobilice, obišao je nekoliko džemata i susreo se sa imamima i džematlijama. Nekim od tih susreta je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj NJ.E. Bakir Sadović.

„Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv cijenjenog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid-ef. Kobilice da posjetim ovu zemlju, naše institucije i naše džematlije. Impresioniran sam onim što sam vidio, s obzirom da je Islamska zajednica ovdje veoma dobro organizirana, što se vidjelo na nekoliko polja. Džemati, bez obzira možda na fizičku udaljenost džematlija, funkcionišu odlično, poslovanje zajednice je na visokom nivou u što sam se uvjerio i na godišnjoj skupštini, a koliko Islamska zajednica znači našem narodu ovdje sam vidio na godišnjem druženju u gradu Sarpsborg, gdje se okupilo nekoliko stotina Bošnjaka, koji su se prisjetili bijelih traka i stradanja našeg naroda, koji su se međusobno družili i upoznavali, gdje se naša omladina okupila i raznim sadržajima ispunila vrijeme provedeno zajedno i drugi sadržaji su bili zaista zapaženi. Islamska zajednica je za Bošnjake u ovoj zemlji i vjera i domovine i kultura i memorizacija i sve što veže naš narod za njegovu vjeru i domovinu. Drago mi je da naš ambasador NJ.E. Bakir Sadović veoma kvalitetno realizuje aktivnosti i služi našem narodu u ovoj prijateljskoj zemlji. Čestitam cijenjenom glavnom imamu Senaid-ef., imamima i svim našim džematlijama koji su svjesni značaja Islamske zajednice i zbog toga je brižno čuvaju i veoma uspješno grade njen ugled u društvu.“ – poručio je muftija Kudić.

Islamska zajednica u Norveškoj ima četrnaest džemata i devet imama.

Hutba i razgovor sa džematlijama u Oslu

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u džematu u Oslu gdje mu je uz glavnog imama Senaid-ef. Kobilicu domaćin bio dr. Faruk-ef. Terzić. Muftija se osvrnuo na prvobitnu namjeru kod formiranja naših džemata u dijaspori i šta su oni u međuvremenu postali.

„Naši džemati koji su bili organizirani prije izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu nisu tada bili svjesni da će oni postati centri koji su bili najveća podrška i utočište našim izbjeglicama. Džemati su tada imali ulogu i humanitarne organizacije; bili su mjesta gdje se prikupljala pomoć i bili su prva stanica našim izbjeglicama. Ovo govorim jer sam i sam tome svjedočio kao imam u džematima Ulm, Ravensburg i Tuttlingen u SR Njemačkoj . U tim je godinama pokrenuta inicijativa o krovnoj organizaciji koja bi uvezala sve naše džemate. I evo, već više od tri decenije svi naši džemati su najbolji reprezent autentičnog tumačenja dini-islama i najbolji čuvari tradicijskih vrijednosti Bošnjaka muslimana.“ – rekao je u svojoj hutbi muftija Kudić.

Nakon džuma-namaza u pratnji domaćina i ambasadora naše zemlje u Norveškoj, muftija Kudić je razgovarao sa džematlijama i govorio o brojnim aspektima djelovanja Islamske zajednice u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Susreti Bošnjaka – Dan bijelih traka i brojni sadržaji

 Džemat ØSTFOLD bio je mjesto velikog festivala i okupljanja Bosanaca i Hercegovaca. Procjene su da je na ovom skupu bilopreko 1500 posjetilaca. Ove godine je bilo preko 30 dječijih i omladinskih ekipa na fudbalskom turniru. Predstavile su se i folklorni ansabl i ženski hor.

Sastavni dio ovogodišnjih susreta je i obilježavanja Dana bijelih traka, gdje je predstavljeno koliko je agresor nanio štete i boli našem narodu, koristeći najgore primjere iz povijesti čovječanstva. Muftija Kudić je na kraju proučio dovu našim šehidima i nevino ubijenim građanima Prijedora.

Također, u sklopu susreta je i obraćanje muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, koji je bio izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Obraćanje prisutnim Bosancima i Hercegovcima je bilo u formatu razgovora i intervjua, kojeg je sa uvaženim muftijom vodio cijenjeni dr. Faruk-ef. Terzić.

Na kraju ovog dana je sumiran natjecateljski dio u kojem su dodijeljeni pehari i nagrade najuspješnijim ekipama i pojedincima u sportskim disciplinama.

Koordinaciju ovogodišnjih susreta je pripala imamu Aziz-ef. Ahmedoviću, koji je sa svojim timom veoma uspješno pripremio ove susrete.

Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

U nedjelju, 28. maja 2023. godine u Oslu je održana Skupštine Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Pored delegata, Sjednici je prisustvovao i na kraju se obratio izaslanik reisu-l-uleme muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je prilikom svog obraćanja istakao da je zadivljen s koliko poštovanja i međusobnog uvažavanja komuniciraju članovi skupštine i čestitao rukovostvu na odlično pripremljenim materijalima i transparentnosti u radu. Čestitao im je na njihovom doprinosu kojeg daju za napredak zajednice i konstatovao da je i njihov odnos prema Islamskoj zajednici jedan od glavnih faktora zbog kojeg je Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj jedna od najorganiziranijih zajednica u Norveškoj, ali i među našim organizacijama u dijaspori.

Na kraju se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj NJ. E. Bakir Sadović, čestitajući članovima Skupštine i zaželio rukovodstvu zajednice još mnogo uspješnih projekata i rada u interesu njenih članova.

Muftija Kudić se potom sastao sa imamima koji djeluju na području Norveške, zahvalio im se je što veoma dobro i kvalitetno prezentiraju islamske vrijednosti kod našeg naroda i što čuvaju snažnu vezu našeg naroda sa domovinom.

Domaćini su iskoristili priliku i zahvalili se muftiji Kudiću na posjeti, na veoma kvalitetnim porukama koje je uputio našem narodu i rukovostvu Islamske zajednice i poželjeli su mu uspješan rad za dobrobit dina i domovine.

More in Aktivnosti