Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić na centralnoj svečanosti povodom 27. noći ramazana u Cazinu


Muftija Kudić na centralnoj svečanosti povodom 27. noći ramazana u Cazinu

Centralna svečanost povodom 27. noći ramazana održana je u džematu Podgredina, Medžlis IZ Cazin. Prigodan program su izveli članovi hora ovog džemata, a vaz-i nasihat je kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je govorio o ovoj velikoj noći, te o ramazanu kao mjesecu gdje su se desili najveći preobražaji muslimana i najveće blagodati su im pristizali u ramazanu.

“Primjetno je i očekivano da se u ramazanu više posvetimo obredima i da bolje pazimo na Božije granice. Ljudi se više kontrolišu i grijesi se kod mnogih svode na minimum. To ima svoje pozitivne efekte, gdje osjetimo draž ramazana i iznimno mu se radujemo svake godine. Posebno se radujemo 27. noći ramazana, gdje očekujemo da nas Allahova milost obaspe i da u ovoj noći budemo nagrađeni sa nagradama koje su najavljene u časnom Kur’anu, a to je da je njena vrijednost hiljadu mjeseci. Zato su večeras naše džamije ispunjene, koncentracija na ibadete intenzivirana i naša povezanost sa vrijednostima ove noći je čvrsta.” – istakao je muftija Kudić.

On je naglasio posebnu historijsku važnost mjeseca ramazana i noći Lejletu-l-kadr, te se osvrnuo na blagodat Kur’ana, čija je objava počela u ovoj mubarek noći i ovom blagoslovljenom mjesecu.

“Posmatrajući historijski, najveće vojne pobjede su muslimani izvojevali u ramazanu, kada se možda očekuje da se povuku, jer ih post i drugi ibadeti tjelesno iscrpljuju. Međutim, desilo se potpuno suprotno i tjelesna izmorenost nije predstavljala nikakvu barijeru do usjeha, što nam govori da nam naša posvećenost ibadetu i uspostavljanje intenzivnije veze sa Stvoriteljem otvara vrata uspjeha, napretka i pobjede. Također, uz ramazanski post, koji je glavna karakteristika ramazana, tu je svakako Kur’an, koji je počeo sa objavom u ramazanu. Druženje s Kur’anom je u stvari druženje sa živom Božijom riječju, koja zalazi duboko u najdublje pore našeg bića i potpuno nas ispunjava. Pratim često kako se naše džematlije koje slušaju učenje Kur’ana sažive sa učenjem dok slušaju mukabele, a tek da ga razumiju i jezički i sadržajno, kakva bi to tek bila sreća i potpuni smiraj.” – poručio je muftija Kudić.

Nakon džemata Podgredina, upriličen je zajednički noćni namaz u Islamskom centru Ostrožac, gdje je nekoliko stotina klanjača, uglavnom mladih, provelo dio ove noći u povezanosti sa svojim Gospodarom kroz namaz. Noćni namaz su predvodili hafiz Suad-ef. Šahinović i hafiz Ahmed-ef. Šišić. Prisutnima se obratio i muftija Kudić govoreći o značaju tradicije noćnih namaza u Cazinu i da je najbolje vrijeme koje se može provesti u ovom mubarek mjesecu jeste da dio noći provedemo u ibadetu namaza, a kada imamo priliku da to učinimo u džamiji, klanjajući iza vrsnih hafiza koji biraju posebne ajete i sa mnogo emocije i skrušenosti pristupaju ovom namazu, to je stvarno velika privilegija.

U pratnji muftije Kudića su bili rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić i glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić


Muftija Kudić na centralnoj svečanosti povodom 27. noći ramazana u Cazinu


  • Click to enlarge image a.jpg

  • Click to enlarge image b.jpg

  • Click to enlarge image c.jpg

  • Click to enlarge image d.jpg

  • Click to enlarge image e.jpg
  •  
  • More in Muftijstvo bihaćko