Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na Musalli u Kamengradu: Uslov da sačuvamo emanet vjere jeste da sačuvamo BiH

Pamtimo sve pobjeda muslimana od bitke na Bedru preko Bitke na Jermuku pa sve do dolaska islama na ova područja. Nama je naročita inspiracija posljednji odbrambeno-oslobodilački rat, kada su snage Armije Republike Bosne i Hercegovine, predvođene legendarnim komandantima Dudakovićem i Alagićem, oslobodile Sanski Most i veće dijelove Bosanske krajine. Ono što je posebno inspirativmo jeste njihova hrabrost, odlučnost i dostojanstvo.

Uslov da emanet vjere prenesemo sljedećim generacijama jeste da gradimo i sačavamo našu državu Bosnu i Hercegovinu – naglasio je danas na centralnoj svečanosti Musalla 2022. muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

On je kazao da neprijatelji ove države nikada neće odustati i čakaju da iskoriste svaku našu slabost.

– Odgajati svoju porodicu u u džamijskom ozračju, slijediti put našeg Poslanika Muhammeda, a.s., i izbjegavati međumuslimansko sukobljavanje i svađu je put ka uspjehu – poručio je, između ostalog, muftija Kudić.

Istaknuo je kako su sve pobjede muslimana u povijesti bile nadahnute čistom vjerom i uvjerenjem da se mi trudimo i borimo, a da pobjeda dolazi od Allaha.

Sve pobjede muslimana u povijesti bile su nadahnute čistom vjerom i uvjerenjem da se mi trudimo i borimo, a da pobjeda dolazi od Allaha.

– Pamtimo sve pobjeda muslimana od bitke na Bedru preko Bitke na Jermuku pa sve do dolaska islama na ova područja. Nama je naročita inspiracija posljednji odbrambeno-oslobodilački rat, kada su snage Armije R BiH, predvođene legendarnim komandantima Dudakovićem i Alagićem, oslobodile Sanski Most i veće dijelove Bosanske krajine. Ono što je posebno inspirativmo jeste njihova hrabrost, odlučnost i dostojanstvo – istaknuo je muftija.

Govor muftije Kudića prenosimo u cijelosti:

“Posljednji je petak mjeseca jula. Okupili smo se danas ovdje da se podsjetimo na prvu džumu koju je, po predanjima, sultan Mehmed.Fatih obavio u znak zahvalnosti dragom Bogu na pobjedi. Ta pobjeda je bila i oslobađanje svih naroda na ovim prostorima od tiranije i zakona po principu koji je do tada vladao: čija vlast, toga je i vjera. Tada su udareni temelji ljudskih prava i slobode vjere.

Sve pobjede muslimana u povijesti bile su nadahnute čistom vjerom i uvjerenjem da se mi trudimo i borimo, a da pobjeda dolazi od Allaha.

Pamtimo sve pobjeda muslimana od bitke na Bedru preko Bitke na Jermuku pa sve do dolaska islama na ova područja. Nama je naročita inspiracija posljednji odbrambeno-oslobodilački rat, kada su snage Armije Republike Bosne i Hercegovine, predvođene legendarnim komandantima Dudakovićem i Alagićem, oslobodile Sanski Most i veće dijelove Bosanske krajine. Ono što je posebno inspirativmo jeste njihova hrabrost, odlučnost i dostojanstvo.

Uglavnom svi znamo za pobjedu na Bedru, ali manje je poznato da se pored istoimene rijeke Jermuk, nedaleko od Golanske visoravni, odigrala jedna od najznačajnijih bitaka u povijesti islama.

Muslimanska vojska predvođena Halid ibn Velidom bila je pet puta brojčano manja, imala je 40.000 dok su snage Bizantije imale 200.000 vojnika, ali snaga vjere pripadnika muslimanske vojske doprinijela je tome da su nakon šest dana,  koliko je trajala bitka, porazili bizantijsku vojsku. Ovo je kasnije otvorilo vrata i budućem muslimanskom osvajanju, tako da je islam došao i u našu domovinu.

Obistinile su se kur’anske riječi iz sure Bekare: “Ali oni koji su tvrdo vjerovali da će pred Allaha izaći rekoše: “Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!” – A Allah je na strani izdržljivih.” (Bekare, 249)

Treba naglasiti da je ta brojčano manja vojska konstantno vršila pripremu i obuku.  Oni su crpili svoju snagu iz Kur’ana i njegovih uputa.  Allah, dž.š., kaže: “I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih – vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite nadoknađeno će vam biti, neće vam se nepravda učiniti.” (Enfal, 60)

Snaga koja je spomenuta ovdje je snaga svih raspoloživih sredstava i spremnosti za odbranu u cilju odvraćanja neprijatelja tako što će imati strah i neće se usuditi da napadnu.

Posebno moramo spomenuti ulogu Turaka i Osmanske države koja je u svom razvijanju i napredovanju imala za cilj prenošenje i dostavljanje emanate vjere.

Od prve hutba koja je održana i prve sedžde koja je učinjena na ovom mjestu pa do danas mi, bosanski muslimani, čuvamo taj emanet i zahvalni smo svim gazijama i šehidima.

Allah, dž.š., kaže: “Allah vam zapovijeda da odgovorne službe (emanate) onima koji su ih dostojni povjeravate i kada ljudima sudite da pravično sudite. Uistinu je divan Allahov savjet! – A Allah doista sve čuje i vidi.” (Nisa, 58.)

Uslov da taj emanet prenesemo sljedećim generacijama jeste da gradimo i sačavamo našu državu Bosnu i Hercegovinu. Jasno nam je da neprijatelji ove države nikada neće odustati i čakaju da svaku našu slabost iskoriste.

“I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih.”

Odgajati svoju porodicu u u džamijskom ozračju, slijediti put našeg Poslanika Muhammeda, a.s., i izbjegavati međumuslimansko sukobljavanje i svađu je put ka uspjehu. Nije dovoljno izraziti svoju pokornost Bogu i slijeđenje Poslanika već Kur’an kaže:  ve la tenazeu… ne svađajte se jer ćete ostati bez duha zajedništva i  snage džemata. A kada vas i uvrijede, strpite se jer je Allah na strani strpljivih.

Sa večerašnjim akšam-namazom nastupa Nova hidžretska godina, koja označava seobu Muhameda, a.s., iz Mekke u Medinu. Ona predstavlja povijesni događaj na osnovu kojeg muslimani računaju vrijeme. Hidžra je bila sudbina i prethodnih poslanika čime je ukazano na sljedeće: prvo, da je ispravna vjera neminovno izložena napadu i protjerivanju od nevjerničkog naroda, i drugo, da uvijek treba tražiti i iznalaziti moguća rješenja.

Najbolja hidžra u našem vremenu jeste da se klonimo i izbjegavamo sve ono čime naš Gospodar nije zadovoljan te da se iskreno oslonimo na Allaha Uzvišenog znajući da je On uvijek s nama.

Ovom prilikom čestitam Medžlisu Sanski Most i Općini na organizaciji ovogodišnje “Musalle”, a vama svima Novu 1444. hidžretsku godinu”, kazao je muftija Kudić.

(Preporod.info)

More in Aktivnosti