Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na obilježavanju godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića

O generalovom liku i djelu govorio je bihaćki muftija, hafiz Mehmed ef. Kudić

Danas, 06.03.2020. godine, nizom prigodnih aktivnosti obilježena je17. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta Armije R BiH i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovao je i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, kao i brojni generalovi saborci i prijatelji, delegacija Unsko sanskog kantona i Općine Ključ, predstavnici Općine Sanski Most, te brojne druge zvanice iz političkog i javnog života.

Glavni imam i predsjednik Medžlisa su jutros sa boračkom delegacijom posjetili generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu.
Nakon toga upriličena je Akademija sjećanja na lik i djelo generala Alagića, kojom prilikom su evocirane uspomene na njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje, te doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta.

O vojničkom geniju generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH, danas su govorili general Armije R BiH, Fadil Hasanagić i brigadir Senad Kljajić.
O generalovom liku i djelu govorio je bihaćki muftija, hafiz Mehmed ef. Kudić, kao i ministar za boračka pitanja u Vladi USK, Ermin Zulić, te načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović.

Nakon održane akademije, brojne delegacije posjetile su Fajtovce, gdje su u haremu džamije proučile Fatihu i položile cvijeće na turbe generala Mehmeda Alagića.

Džumu-namaz je u “Generalovoj džamiji” predvodio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a nakon džume imami su pred njegovu dušu proučili Jasin i kelime-i tevhid.

Uvaženi muftija Kudić je u hutbi govorio o važnosti dostojanstvenog čuvanja sjećanja na najbolje sinove Domovine i vrijednosti slobode.

Nakon džume, a pred učenje Jasina i kelime-i tevhida, prigodnim obraćanjem se prisutnim vjernicima obratio i glavni imam, Mirza-ef. Žerić.

Izvor: Medžlis IZ Sanski Most

More in Aktivnosti