Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Bihaća

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima, obilježen je 763. rođendan Grada Bihaća. Prigodnim govorima obratili su se bihaćki gradonačelnik Elvedin Sedić, Zulfikar Handukić, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać, Adnan Alagić, ministar u Vladi USK-a i Andrej Sila, gradonačelnik Sežane. Govornici su u svojim obraćanjima čestitali svim dobitnicima nagrada i priznanja, kazavši da su ovogodišnji nagrađeni pojedinci i kolektivi potvrda nesebičnog truda i zalaganja u razvoju grada Bihaća u proteklom periodu, a pogotovo u godini iza nas koju je obilježila ekonomska kriza uzrokovana agresijom Rusije na nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu.

Svečanoj sjednici je prisustvovao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji glavnog imama Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehića.

Zahvalnicu Grada Bihaća za istaknuti lični doprinos na unapređenju života i ostvarenju zajedničkih interesa i potreba građana Grada Bihaća dobio je i Sead-ef. Duraković, imam u džematu Hatinac i dugogodišnji službenik Islamske zajednice.

“Priznanja i nagrade su samo skromni izraz zahvalnosti za odbranu, promociju i doprinos razvoju našeg grada. Mislim da smo i ove godine dostojanstveno obilježili Dan grada, uz naše brojne prijatelje, partnere, počasne goste i zvanice. Veliko hvala svima koji su učestvovali u kreiranju sadržajnog kulturnog, umjetničkog, sportskog i zabavnog programa višednevne manifestacije. Iako je preostalo samo dvije godine mandata, siguran sam da zajedničkim snagama svih naših predstavnika na svim nivoima vlasti možemo realizirati, ne samo projekte u oblasti turizma, već i brojne druge projekte na dobrobit naših sugrađana. Učiniti ćemo to zbog naših građana koji su posebna vrijednost svakog grada pa i našeg Bišća. Na kraju želim iskoristit priliku i izraziti posebnu zahvalnost onima koji su svoje živote i zdravlje ugradili u temelje nezavisnosti i slobodu naše države i grada i koje odlikujemo za njihov doprinos nagradama koje će im biti uručene na Dan branilaca grada Bihaća. Istovremeno ne smijemo zaboraviti ni one koji su njihovu borbu nastavili i nastavljaju danas, ugrađujući svoje znanje, talent i vještine za dobrobit našeg grada i naših sugrađana. Neke od njih danas odlikujemo„- kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Sedić.

Čestitajući Dan grada Bihaća, Zulfikar Handukić, predsjedavajući GV Bihać kazao je da je prije tačno 763 godine zabilježeno ime grada – Wyhygh – Vihić te da se taj dan slavi pomen grada, ali se, dodaje, slavi i naše Bišće i svaki drugi dan, jer smo tu, za njega radimo, u njemu živimo, kao i na desetine generacija prije nas.

„Dozvolite mi da se u ime Gradskog vijeća Bihaća zahvalim svima onima koji na bilo koji način razvijaju Bihać, hvala sugrađanima koji su nam omogućili da vodimo ovaj grad. Hvala gradskoj upravi, svim gradskim preduzećima i ustanovama a posebno hvala privatnim preduzećima koje su odabrale Bihać za mjesto gdje će investirati u razvoj. S uvjerenjem, da će trenutni saziv Gradskog vijeća u narednom periodu biti vjetar u leđa daljem razvoju našeg grada, bez obzira na političku pripadnost, čestitam 763. godinu od pomena našeg grada i da svaku buduću dočekamo u boljem, ljepšem i razvijenijem Bihaću “ – naglasio je Handukić.

Najveće gradsko priznanje, Povelju „26 februar“ dobili su Džanan Musa, reprezentativac Bosne i Hercegovine u košarci i organizacija IPSIA (Italijanska organizacija Institut za mir, razvoj, inovacije – ACLI u BiH – INSTITUTO PACE SVILUPPO INNOVAZIONE ACLI Bihać).

More in Aktivnosti