Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa dr. Muhamedom Er-Ruvejlijem iz Saudijske Arabije


Muftija Kudić razgovarao sa dr. Muhamedom Er-Ruvejlijem iz Saudijske Arabije

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću ugostio dr. Muhameda Er-Ruvejlija, koji u svojstvu gosta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obilazi muslimane u Bosni i Hercegovina i s njima dijeli lijepe trenutke blagoslovljenog mjeseca ramazana. Muftija Kudić je izrazio dobrodošlicu dr. Er-Ruvejliju i zahvalio mu se što je u ovom mubarek mjesecu posjetio Muftijstvo bihaćko i što koristi ovo blagoslovljeno vrijeme u druženju sa našom ulemom i džematlijama.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ostvaruje odlične odnose sa svim muslimanskim zemljama i njihovim vjerskim organizacijama. Intenzivnu saradnju ostvaruje sa institucijama u Saudijskoj Arabiji, a ove godine imamo priliku ugostiti intelektualce iz ove prijateljske zemlje. Veoma ugodan i prijatan razgovor sa imao sa dr. Muhamedom Er-Ruvejlijem, s kojim sam razgovarao o vjerskom obrazovanju, o njegovim posjetama muslimanima širom svijeta i iskustvima koje nosi, te o vjerskom identitetu muslimana u arapskim državama danas. Drago mi je što je sa mnom podijelio svoje viđenje bosanskih muslimana i njihove vjerske prakse, a ono je svakako pozitivno. Zahvalan sam i našem reisu-l-ulemi i direktoru Malkiću, koji nas i na ovakav način povezuju sa muslimanskim svijetom i našom intelektualnom elitom.” – istakao je muftija Kudić.

Iako prvi put u Bosni i Hercegovini, dr. Muhamed Er-Ruvejli ističe da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci odavno zauzimaju posebno mjesto u njegovom srcu i mislima i da je posebno sretan kada je odabran da bude član delegacije koja se ovog ramazana nalazi u Bosni i Hercegovini.

“Počašćen sam što mi je omogućeno da susretnem cijenjenog muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i da s njim razgovaram o brojnim temama koje se tiču islama i muslimana. Moja prva aktivna saznanja o Bosni i Hercegovina datira iz vremena kada ste prolazili kroz iskušenje rata i tada ste vašom hrabrošću postali omiljeni narod u muslimanskom svijetu. Žao nam je što ste prošli sve te grozote i pretrpjeli teške zločine. Međutim, ono što sam mogao primijetiti jeste da ste se vi, hvala Bogu, u svakom smislu dobro oporavili, da ste obnovili svoje gradove, da se vaš vjerski život veoma kvalitetno razvija i da ste, uz sve planove da vas ne bude, ipak opstali, Bogu hvala. Obišao sam nekoliko džamija, te se sastao sa imamima i džematlijama u džamijama i moram priznati da sam se veoma lijepo osjećao i sretno što sam stekao ovo veoma značajno iskustvo. U razgovoru i druženju sam vidio nevjerovatnu ljubav prema din-i islamu, našem dragom poslaniku Muhammedu, a.s., i muslimanima, što je veoma značajno za naš vjerski život i naš iskreni pristup obredima s kojima nas je Allah, Milostivi, počastio, pogotovo u mjesecu ramazanu.” – rekao je prof. Er-Ruvejli.

Ovom prijemu su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje mr. Haris-ef. Veladžić i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.


Muftija Kudić razgovarao sa dr. Muhamedom Er-Ruvejlijem iz Saudijske Arabije


  • Click to enlarge image a.jpg

  • Click to enlarge image b.jpg

  • Click to enlarge image c.jpg
  •  
  • More in Muftijstvo bihaćko