Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa generalnim konzulom R Turske Oguzom Kilicom

Muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u njegovom uredu u Bihaću, posjetio je generalni konzul Republike Turske u Banjaluci Oguz Kilic. Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Muftijstva bihaćkog sa vladinim i nevladinim organizacijama iz Republike Turske, a posebno je bilo razgovora o zavšetku vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu i restauraciji nekoliko vjerskih objekata na prostoru Muftijstva bihaćkog.

“Zahvalan sam diplomatskom predstavništvu Republike Turske na čelu sa cijenjenim ambasadorom i generalnim konzulom, koji vode računa prilikom kreiranja agende posjeta Krajini, da posjete Muftijstvo bihaćko i da razgovaramo o projektima od značaja za ovaj kraj. Zahvalni smo Vladi Republike Turske na velikoj podršci u izgradnji vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, te smo razgovarali o tome da se i ostale vladine organizacije aktivnije uključe u podršku razvijanja privrednog i kulturog života Krajine. Razgovarali smo o restauraciji stare kamene džamije u Bužimu i o obnovi džamije Fethija u Bihaću. Također smo iskazali spremnost da se sjetimo šehida koji su dali živote u suzbijanju vojnog udara 15. jula 2016. godine u Turskoj.” – izjavio je muftija Kudić.

Generalni konzul Republike Turske u Banjaluci Oguz Kilic je izrazio svoje zadovoljstvo što boravi u Bihaću i što ga toplina ljudi i bajkovita priroda uvijek rado dočekaju u gradu na Uni. Zahvalio se muftiji Kudiću na prijemu, Islamskoj zajednici na velikom doprinosu u prikupljanju sredstava za sanaciju posljedica zemljotresa i na odličnoj saradnji koju ima Generalni konzulat sa organizacionim jedinicama na terenu.

“Potpuno smo svjesni da su građani ove divne zemlje iznad svojih kapaciteta pomogli Tursku kada nam je bilo veoma teško. Zahvaljujem svima na tome, jer svaku bol koju podijelimo sa prijateljima lakše podnesemo. Posebno ovom prilikom zahvaljujem Islamskoj zajednici što se je uključila ponovo da pomogne izradnju škola i vrtića. Zahvalan sam i cijenjenom muftiji Kudiću s kojim duže vrijeme odlično sarađujemo i drago nam je da je Republika Turska prisutna i na ovim prostorima, a dogovorili smo se da se intenzivnije pristupi izradi projekata iz oblasti kulture i vjerske infrastrukture i da ćemo mi biti medijatori u tom procesu. Posebno smo zainteresirani za džamije u Bužimu i Bihaću. Zahvalan sam cijenjenom muftiji Kudiću što je prihvatio inicijativu da se u Muftijstvu bihaćkom obilježi dan kada je napadnuta naša domovina od domaćih izdajnika i da se na prigodan način sjetimo svih naših šehida, koji su svojim prsima i goloruki stajali ispred tenkova i branili svoju domovinu.” – poručio je konzul Kilic.

Sastanku je prisustvovao i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić.


Muftija Kudić razgovarao sa generalnim konzulom R Turske Oguzom Kilicom

More in Muftijstvo bihaćko