Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa koautorima knjige “Nastanak Republike srpske”

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, u svom uredu u Bihaću, upriličio je prijem za koautore knjige “Nastanak Republike srpske” dr. Hikmeta Karčića, dr. Jasmina Medića i dr. Muamera Džananovića. Razgovarali su o nastanku knjige i o faktorima koji su doveli do genocida u Bosni i Hercegovini. Poseban fokus u razgovoru je bio na obilježavanju 20. jula, dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane.

“Od velikog značaja je proučavanje genocida i teških ratnih zločina nad našim narodom. Pogotovo je važno kada se u tom proučavanju poštuju najveći naučni standardi i kada o tome pišu mladi neopterećeni i hrabri naučnici. Pomno sam slušao njihova zapažanja o tematici kojom se knjiga bavi i posebno mi je bilo dragocijeno saslušati njihovo viđenje aktuelne političke i sigurnosne situacije u našoj domovini uzimajući u obzir poređenje ovog vremena sa nekim prethodnim. Razgovarali smo o kulturi sjećanja, o memorijalnom centru “Kamičani”, o obilježavanju 20. jula i drugim važnim temama. Drago mi je što naš narod ima mlade, hrabre i čestite intelektualce poput Karčića, Medića i Džananovića.” – rekao je muftija Kudić.

Gosti iz Sarajeva su se zahvalili muftiji Kudiću na lijepom prijemu i ugodnom razgovoru, te stavili svoje kapacitete na raspolaganje za bilo koju vrstu podrške onome što cijenjeni muftija sa svojim timom radi na afirmaciji kulture sjećanja, a posebno kada je u pitanju zločin u Prijedoru i dolini Sane. Zahvalili su se domaćinima na odlično organiziranoj promociji knjige i vrlo kvalitetno isplaniranom njihovom dolasku u Bihać. Naglasili su da je od velikog značaja da se institucionalno i kroz obrazovni proces tematiziraju ove teme u skladu sa naučnim uzusima i obrazovnim normama.

Prijemu je prisustvovao saradnik za medije Nazif-ef. Horozović.

 


Muftija Kudić razgovarao sa koautorima knjige "Nastanak Republike srpske"

 

More in Muftijstvo bihaćko