Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovorao sa voditeljima Škole hifza Muftijstva bihaćkog

Danas sam sa cijenjenim hafizima i koordinatorima govorili o dosadašnjim iskustvima i modalitetima poučavanja Kur’ana u sekcijama Škole hifza koje djeluju pri našim medžlisima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću razgovarao sa koordinatorima Škole hifza iz nekoliko medžlisa Muftijstva bihaćkog. Razgovarali su o dosadašnjim aktivnostima Škole hifza, o iskustvima rada sa djecom na polju učenja Kur’ana napamet i o modalitetima unapređenja rada ovih sekcija koje djeluju pri medžlisima.

„Kur’an je najveća Božija blagodat koju nam je Gospodar darovao i sve što je vezano za Kur’an je dobro i blagoslovljeno. Učiti i podučavati Kur’anu je prema riječima našeg poslanika Muhammeda, a.s., je svojstvo najboljih ljudi. Danas sam sa cijenjenim hafizima i koordinatorima govorili o dosadašnjim iskustvima i modalitetima poučavanja Kur’ana u sekcijama Škole hifza koje djeluju pri našim medžlisima. Imami u našim mektebima se moraju posvetiti svoj djeci i veoma teško je da se muallim posveti nekim posebnim talentima za učenje Kur’ana. Zato smo uslijed brojnih razgovora sa našim imamima, hafizima i muderrisima došli na ideju formiranja ovih sekcija po medžlisima kako bi se mogli posvetiti posebnim talentima i da pruže priliku našoj djeci da se dodatno posvete učenju Kur’ana napamet. Zahvalni smo roditeljima koji ulažu dodatni napor i svoju djecu šalju na ove programe, kao i našim čestitim imamima i hafizima koji se trude da na najljepši način prenesu vrijednosti Kur’ana i djecu nauče što više sura napamet.“ – rekao je muftija Kudić.

Koordinatori sekcije Škole hifza pri medžlisima koji su prisustvovali ovom sastanku su bili  hafiz Dževad-ef. Šahinović (Bužim), hafiz Numan-ef. Bajrić (Bosanska Krupa), Amar-ef. Grahović (Velika Kladuša) i hafiz Semir-ef. Bušatlić (Prijedor). Oni su istakli da je ovo nova aktivnost u našim medžlisima i da ima veoma pozitivnih primjera djece koja su već u prošloj godini naučili posljednji Kur’anski džuz, te da su se neki polaznici već opredjelili za daljnje učenje i da su dobili nova zaduženja. Istakli su veoma dobru saradnju sa roditeljima djece, te sa glavnim imamima koji pružaju maksimalnu podršku ovom programu. Radi se o djeci koja imaju sklonosti za dodatno učenje Kur’ana napamet i da pored mektebske nastave imaju dodatnu motivaciju za učenje Kur’ana napamet.

Sastanku je prisustvovao rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić.

More in Muftijstvo bihaćko