Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftiju Kudića posjetili univerzitetski profesori iz Turske

U okviru ERASMUS+ programa međunarodne mobilnosti nastavnog osoblja, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću bio je domaćin nastavnog osoblja sa Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iz Republike Turske. Profesori i asistenti predvođeni dr. Ergin Ögcem i dr. Ayşenur Aydınlı u pratnji dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudina Hodžića, posjetili su muftiju bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, s kojim su razgovarali o procesu obrazovanja i međusobnoj saradnji i bratskim odnosima između dvije zemlje i dva naroda.

 

“Drago mi je što sam imao priliku razgovarati sa cijenjenim profesorima i nastavnicima koji dolaze iz naše bratske i prijateljske zemlje Turske. Iskustvo koje prenose govori o napretku obrazovanja u ovoj zemlji, pogotovo kada su u pitanju žene. Značajan napredak je napravljen u tom smjeru i uloga žene u turskom društvu je naglašena u posljednje vrijeme. Drago mi je što je naš Islamski pedagoški fakultet u Bihaću postao prepoznatljiv po mnogim međunarodnim projektima, a jedan od njih je svakako i razmjena ovakve prirode. Čestitam dekanu prof. dr. Hajrudinu Hodžiću i njegovim saradnicima na projektima koje realiziraju sa velikim uspjehom.” – izjavio je muftija Kudić.

Gosti iz Turske su govorili o njihovom iskustvu kroz školovanje i stručno usavršavanje, prenijeli su muftiji na koji način je došlo do unapređenja nastavnih planova i programa teoloških predmeta na teološkim fakultetima, te na koji način je Islamska zajednica Turske (Diyanet) dala svoj doprinos u tom procesu. Govorili su i o značajnoj integraciji mladih naučnika i profesora u nastavni proces, te o velikom interesovanju mladih za školovanje na fakultetima u Turskoj.

Vrijedno je napomenuti da su nastavnici i studenti sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću bili u razmjeni u sklopu ERASMUS+ projekta na Kütahya Dumlupınar Üniversitesi i diljem Turske. Također, kako ističe dekan Hodžić, nastavnici i studenti redovno odlaze i stiču nova znanja i iskustva na prestižnim naučnim i obrazovnim ustanovama diljem Evrope poput Njemačke, Austrije, Holandije i drugih evropskih zemalja.

 


Muftiju Kudića posjetili univerzitetski profesori iz Turske

 

More in Muftijstvo bihaćko