Povežite se s nama

Najave

Na današnji dan je rođen reis Džemaludin-ef. Čaušević

Bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća.

28. decembra 1870. godine u naselju Arapuša pored Bosanske Krupe, rođen je Džemaludin-ef. Čaušević, reisu-l-ulema, teolog, mislilac, prosvjetitelj, reformator, novinar i prevoditelj. Bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća. Medresu je završio u Bihaću, a studije u Istanbulu.

Bio je prvi predsjednik udruženja Ilmijje, jedan od osnivača Merhameta, prevodilac Kur’ana Časnog, a bio je i mesnevihan. Cijeli svoj život je posvetio reformi školstva i prosvjetljivanju muslimana govoreći o značaju nauke i znanja i uvodeći brojne inovacije u nastavni proces, kao što je na jednostavan način prilagodio arapsko pismo (tzv. arebicu) našem jeziku, a što je ocijenjeno da je najbolje do tada urađeno. Svojim vizionarskim pristupom i hrabrim stavovima, predvodio je svoj narod koji je bio na razmeđu i koji se suočavao sa sudbonosnim izazovima poput iseljavanja, izbjegavanja školovanja, okupacijama, reformama na štetu našeg naroda i drugih procesa koji su bili aktuelni u vremenu u kojem je živio. Medresa u Cazinu je dobila ime po ovom velikanu Bosne i Hercegovine.

Muftijstvo bihaćko u saradnji sa institucijama Islamske zajednice Gradskom uprvom Bosanska Krupa svake godine održava manifestaciju povodom rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. S toga će večeras, 28.12.2023. godine u velikoj sali kulturnog centra u Bosanskoj Krupi u 19 sati, biti održana svečana akademija povodom 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. Na skupu će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, a prigodnim referatom će se u svojstvu posebnog gosta obratiti muftija Edhem-ef. Čamdžić, muftija banjalučki u periodu 1999-2014.

Kultuni program će izvesti članovi hora medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina.

More in Najave