Povežite se s nama

Ilmijja

Obilježena 110. godišnjica od osnivanja udruženja “Ilmijje” BiH

 

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, učenjem hatma-dove pred duše imama šehida na Spomen-obilježju ispred Gazi Husrev-begove medrese, u utorak, 27. septembra 2022. počelo je obilježavanje 110. godišnjice postojanja.


Hatmu su proučili članovi Okružnog odbora Sarajevo, a dovu je proučio hafiz Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

U toku ovog dana održana je svečanost na kojoj je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je u svom obraćaju naglasio da je ulema stajala na braniku duhovnog, kulturnog i nacionalnog bića Bošnjaka.

– Sve je ovisilo o našoj hrabrosti i smjelosti, o našem odbijanju da nas se ušutka – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Istaknuo je da nam uzori, nakon Poslanika Muhammeda, a.s., trebaju biti bosanski ljudi, ulema i vitezovi, koji su hrabro i dostojanstveno gradili slobodu.

– Neka ova godišnjica bude početak jednog novog vremena, renesanse našeg bosanskog duha. I neka svi bosanski ljudi nađu svoje mjesto u njoj i tu prepoznaju vlastito biće. Mi smo našu slobodu skupo platili. Obraćam se vama, u ime ubijenih imama, onih koji su prošli torture komunističkih kazamata, četničkih i ustaških logora, da dostojanstveno i hrabro stanemo na branik naše domovine, slobode našeg naroda i misije naše Islamske zajednice, pozivajući na dobro, a odvraćajući od zla – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić naglasio je kako projekti Udruženja ilmijje imaju za cilj ostaviti trag, kako bi društvo iz njih uzimalo pouku za buduća vremena.

– Velika je čast i odgovornost raditi u interesu Udruženja i istovremeno interesu Islamske zajednice. Udruženje je od svog osnivanja do danas posvećeno univerzalnim vrijednostima. Pored svih iskušenja, imami nisu pokleknuli, bili su predvodnici i ustrajavali u ostvarenju ciljeva i ideala. Ne želimo stojati u mjestu. Kao i generacije prije nas želimo ostaviti vidljiv trag – kazao je Hadžić.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović dodijelio je priznanja i poklone penzionisanim imamima i muallima u periodu između 109. i 110. godišnjice: Smajo Burek (MIZ Sarajevo), Bajro Bandić (MIZ Sarajevo), Hazim Krupalija (MIZ Sarajevo), Ibrahim Klisura (MIZ Sarajevo), Ešref Alibegović (MIZ Sarajevo), Safet Delić (MIZ Kakanj), Vehid Kadić (MIZ Zenica), Omer Pobrić (MIZ Tešanj), Hamida Maglić (MIZ Travnik), Hasan Glamočak (MIZ Gornji Vakuf), Mehmed Ahmetović (MIZ Gračanica), Adem Omerović (MIZ Gradačac), Ibrahim Saletović (MIZ Tuzla), Ševal Kadrić (MIZ Živinice), Ramo Hodžić (MIZ Žepče). Za još tri imama priznanja će biti naknadno uručena: Džemal Gadara (MIZ Čapljina), Ahmet Ikanović (MIZ Cazin) i Ismet Barčić (Cazin).

“Poema o bosanskom bijelom šehidu”, koja je premijerno izvedena, nastala je kao rezultat promišljanja i želje da se napiše kasida o imamima koji su stekli titulu šehida u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema, a njen autor je prof. dr. Džemaludin Latić. Pokrovitelj “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” je reisul-ulema Kavazović.

Ispred Okružnog odbora udruženja Ilmijje Muftijstva bihaćkog na svečanoj akademiji su prisustvovali predsjednik Okružnog odbora Omer-ef. Redžić, član Glavnog odbora Arif-ef. Erdić i član Skupštine Asmir-ef. Bajrektarević.

“Svim članovima udruženja “Ilmijje” Bosne i Hercegovine čestitamo 28. Septembar, Dan udruženja Ilmijje, sa željom Gospodaru da nas pomogne ustrajnošču u našoj časnoj misiji.” – stoji u čestitki Omer-ef. Redžića.

More in Ilmijja