Povežite se s nama

Aktuelnosti

Obilježena 27. godišnjica od pogibije narodnog heroja Adila Bešića

28. novembra navršava se 27 godina od preseljenja na ahiret majora Armije R BiH, dobitnika najvećeg ratnog priznanja značke Zlatni ljilan i narodnog heroja Adila Bešića.

U organizaciji udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” USK upriličen je prijem za njegovu porodicu kao i za članove organizacionog odbora u kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona. Potom je održan historijski čas o životu i djelu tog velikog čovjeka u bihaćkoj kasarni koja nosi njegovo ime, a na kojem su prisustvovali članovi porodice, pripadnici oružanih snaga i gosti.

Podne namaz je upriličen u džamiji džemata Turija-Vrsta, gdje je nakon namaza proučen Jasin i Kelime-i tevhid pred dušu heroja Adila Bešića. Pored prisutnih imama na čelu sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem kelime-i tevhidu je prisustvovao i učešće uzeo muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Prisutnim džematlijama i gostima se obratio glavni imam bihaćkog medžlisa koji je naglasio značaj obilježavanja ovakvih datuma i značaj šehida za našu prošlost, ali i sadašnjost i budućnost.

Nakon kelime-i tevhida pristupilo se i posjeti mezara Adila Bešića, te je održano nekoliko obraćanja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti koji su sa posebnim oduševljenjem govorili o ovom velikom čovjeku. Prvi koji se obratio je bio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je naglasio da su ga dva detalja iz života narodnog heroja Adila Bešića posebno dirnula. Prvi detalj jeste što je nakon osam dana od rođenja ostao bez svoje majke i drugi da je njegov djed, očev otac bio imam – hodža.

„Radost majke za tek rođenim djetetom i dova djeda za svoga unuka su iznjedrile bosanskog junaka i narodnog heroja. Allah odabire između svojih robova prvake, a šehidi su prvaci našeg naroda i molimo Boga da Adil Bešić bude prvak među prvacima – šehidima.“ – istakao je muftija Kudić.

Na ovom skupu su se obratili predstavnik mjesne zajednice Vrsta Arif Abdić, predsjednik udruženja „Zlatni ljiljan“ USK Arif Cinac, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK Ermin Zulić, te ministar za boračka pitanja F BiH Salko Bukvarević.

Nakon toga se pristupilo polaganju cvijeća brojnih delegacija predstavnika vlasti, brojnih boračkih udruženja, političkih stranaka i brojnih građana.

Obilježavanje se nastavlja u petak sa džuma namazom u Čaršijsko džamiji u Prijedoru, gdje će se na zahtjev porodice nakon džuma namaza održati Kelime-i tevhid pred dušu rahmetli Adila Bešića i svih šehida, a u subotu će biti upriličena posjeta šehidskom spomen obilježju u podgrabeškoj mjesnoj zajednici Čekrlije, gdje će se nakon toga na Grabežu posjetiti mjesto pogibije narodnog heroja Adila Bešića.

More in Aktuelnosti