Povežite se s nama

Aktuelnosti

Obilježena trideseta godišnjica od ubistva 27 civila u naseljima Alići-Ekići u Bosanskom Novom

30. godišnjica od teškog zločina u naseljima Alići i Ekići u blizini Bosanskog Novog je obilježena prigodnim programom na lokalitetu koji je označen kao mjesto okupljanja i programa koji se održava svake godine.

Porodica i građani koji su imali namjeru prisustvovati ovom programu su se okupili na lokalitetu šehidskog mezarja u naselju Blagaj – Japra, proučili Fatihu šehidima i prevoznim sredstvima se uputili prema naseljima Alići i Ekići. Imami Medžlisa IZ Bosanski Novi su proučili Jasin i Kelime-i tevhid, a prisutnima su se obratili mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog i izaslanik Muftije bihaćkog, Mustafa-ef. Ihtijarević, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi i Bekir-ef. Alić, predstavnik porodica žrtava.

U svome obraćanju mr. Haris-ef. Veladžić je prenio selame muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i izraze suosjećanja porodicama žrtava ovog gnusnog zločina, te se osvrnuo na velikodušnost našeg naroda i svjesnost da se mora nastaviti živjeti u miru.

“Kao narod koji je u svojoj povijesti preživio nekoliko genocida, brojne ratove i nepravde, trebamo biti ponosni što nikada na zlo, nepravu i zločin nismo uzvratili na isti način. Kur’an jasno ističe da dobro i zlo nisu isto, te naglašava da samo sretni na zlo mogu uzvratiti dobrim. Naša spremnost da nakon svega pozivamo pomirenju i da na zlo uzvratimo dobrim je najbolji pokazatelj da u ovoj državi ima mjesta za sve dobre ljude, bez obzira na naše međusobne razlike.” – istakao je mr. Veladžić.

On je podsjetio na doprinos Islamske zajednice u kontekstu kulture sjećanja i važnosti područja na kojima su se desili teški zločini sa elementima genocida.

“Islamska zajednica je prepoznala težinu ovog i drugih zločina koji su se dešavali u Krajini tokom ljeta ’92. godine te je donijela Fetvu o proglašenju područja doline rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima genocida. Uz to, Islamska zajednica je na različite načine prisutna na ovim prostorima, te se nadamo da će i ostale institucije, pomoći da se porodicama naših šehida i povratnicima osiguraju bolji i kvalitetniji uslovi za život na ovim prostorima. Obzirom da izvršioci ovog velikog zločina još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde, i ovog puta pozivamo nadležne organe da ubrzaju proces i konačno donesu presudu protiv lica koja su osumnjičena za ubistvo 27 Bošnjaka u Bosanskom Novom.” – poručio je u svom govoru mr. Veladžić.

Predstavnik porodica žrtava koji je i sam mogao biti strijeljan da se u toj kobnoj noći nalazio u porodičnoj kući, Bekir-ef. Alić, ističe da je od velikog značaja za žrtve da se procesuiraju odgovorni i da se pronađu nestali.

“Porodice ubijenih odavno znaju i govore, kako neće dočekati da pravda ugleda svjetlo dana, te da počinioce ovog zločina vide iza rešetaka. Sve su češći prigovori s pravom na rad sudskih i tužilačkih organa. Žalosnije od ovog je činjenica da porodice i kad dočekaju presudu, te presude su u pravilu male a zločinci ih ne odleže u potpunosti. Nije li to svojevrsno ohrabrivanje zločina i podsmjehivanje pravdi i da li se ovo može nečim pravdati. Bošnjačkim žrtvama, koje 30 godina očekuju pravdu da vjeruju u onu izreku „pravda je spora, ali dostižna“. – rekao je Alić.

O važnosti kulture sjećanja i brige koju Medžlis IZ Bosanski Novi pokazuje prema ovom zločinu, govorio je glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Mustafa-ef. Ihtijarević.

“Danas smo se okupili na mjestu gdje je 27 naših sugrađana, šehida, ubijeno samo za to što su bili po nečemu drugačiji od njihovih ubica. Ove godine obilježavamo trideset godina od tog zločina svjesni činjenice da je njihova žrtva bila isključivo zbog toga što su bili muslimani. Od iznimnog je značaja da obilježavamo ove datume, jer nas oni drže budnim i opreznim. Jer, onaj narod koji zaboravi ili zanemari ono što mu se desilo je osuđen da prođe ponovo tu golgotu i taj put.” – rekao je glavni imam Ihrijarević.

22. juna 1992. godine u naselju Ekići – Alići, opština Bosanski Novi, pripadnici vojske RS-a su izvršile jedan od najstrašnijih zločina na području Bosanske Krajine nad civilima bošnjačke nacionalnosti. 27 nenaoružanih muškaraca civila je izvedeno iz njihovih kuća, naređeno im je da iskopaju jamu, a potom su ih jednog po jednog strijeljali. Tu istu jamu su 1996. godine prekopali, te prema izjavama svjedoka, kosti i posmrtne ostatke bacili u rijeku, tačnije kod ušća rijeke Japre u rijeku Sanu, a potom pripadnici civilne zaštite su iznijeli iz rijeke jedan dio posmrtnih ostataka i odvezli u nepoznatom pravcu. Na lokalitetu jame u kojoj su ubijeni je pronađeno pet tijela ubijenih, a nekoliko kostiju je nađeno ispod mosta sa kojeg su posmrtni ostaci bačeni u rijeku.

More in Aktuelnosti